Sunday, September 25, 2016

8 SEBAB UNTUK DAPATKAN HUAWEI HONOR 8


8 SEBAB UNTUK DAPATKAN HUAWEI HONOR 8 | Ena tengok sekarang, ramai yang pilih jenama Huawei sebagai telefon pintar mereka. Ena pernah juga usyar kat kedai telefon pintar Huawei ni, smart juga. Harga pun tidak terlampau mahal melampau-lampau. Kawan-kawan ena pun ramai juga guna telefon pintar daripada Huawei.

Untuk kali ini, ena nak share serba sedikit yang ena tahu tentang telefon pintar Honor 8 yang kini boleh dikatakan tengah hot dipasaran. Honor 8 mempunyai sifat dan karakternya tersendiri apa yang ena tengok la, dari segi design body, sistem teknologi yang digunakan dan pelbagai lagilah. Kalau nak tahu sebab kepada you all kena dapatkan Huawei Honor 8 ni, jom teruskan pembacaan you all.


Honor 8 sekarang sudah ada di Lazada! Boleh click di SINI.



KELEBIHAN HONOR 8

1) Reka Bentuk Honor Yang Lebih Menawan. Bak kata lain, designnya semakin mantap dan nampak smart di situ. Terdiri daripada 15 lapisan crarftmanship dan efek 3D kat bahagian belakang telefon pintar ni. Lepas tu, kat bucu-bucu telefon ni berbentuk bulat dan menampakkannya lebih kemas mengikut fesyen telefon pintar zaman serba moden ni.



2) Mempunyai 2 Kamera 12MP Di Belakang. Unikkannn! Tak pernah lagi ena jumpa kamera telefon ada dua. Kameranya mempunyai banyak kelebihan yang ena sendiri pun tak dapat nak terangkan satu persatu. Yang pasti hasil gambarnya memang tiptopp!



3) Fingerprint Lock. Telefon pintar yang mempunyai fingerprint ni boleh membuatkan telefon kita lebih secure sebab setiap manusiakan berbeza fingerprintnya. Oleh itu, orang lain tak mudah nak selongkar telefon pintar kita.



4) Menapis Sinaran Biru. Haaa, kebanyakkan telefon pintar sekarang skrin pencahayaannya mempunyai sinaran biru atau lebih dikenali Blue-Ray. Blue-Ray ni boleh menyebabkan mata cepat rosak dan cepat tak selesa sekiranya seseorang itu acap kali menggunakan telefon pintar mereka. So, Honor 8 ini telah menggunakan technology mereka tersendiri dan menerapkan penjagaan mata pada pencahayaan telefon pintar ini.



5) Bateri Lebih Tahan Lama. Bateri Honor 8 ini mempunyai kapasiti yang banyak iaitu 3000mAH dengan di support oleh Smart Power 4.0 maximizes. Kepada mereka yang mahukan bateri lebih tahan lama even kerap kali pakai pun, sesuai sangat pilih Huawei Honor 8



6) Boleh Mengawal Barangan Elektronik Di Dalam Rumah. Dengan adanya Smart Control 4.0, you all boleh control kipas, televisyen, penghawa dingin dan lain-lain lagi dengan hanya menggunakan telefon pintar ini sahaja. Sesuai sangat bagi mereka yang selalu terlupa nak tutup suiz apa semua.



7) Kamera Depan Cantik Untuk Berselfie. Kamera depannya sebanyak 8megapixel memberikan gambar nampak lebih menarik, warna lebih cantik dan sharp. Memang memberi kepuasan bagi mereka yang suka berselfie, macam ena. Ahaks.



8) Lebih Pantas Dan Lebih Sistematik. Huawei Honor 8 ini mengandungi 2.3 GHz octa-core CPU, 15 co-processor dan smart file processing system menyebabkan telefon pintar ini tak mudah stuck bila buat multitasking. Sistem laju dan menjimatkan masa si pengguna.




Itu sahaja perkongisan daripada ena tentang Honor 8 ini. Kalau nak ketahui lebih lanjut, boleh klik link ini :  http://www.lazada.com.my . Kalau inginkan telefon pintar ini, Lazada Malaysia tengah buat sales sekarang. Haaa! Apa lagi, moh la membeli ramai-ramai.


Lazada's My Cybersale is happening on 26/9/2016 - 30 /9/2016
Check it out!
Click Picture Below Here.



Honor 8 sekarang sudah ada di Lazada! Boleh click di SINI.


More Nyummy Here

GIVEAWAY MANGKUK TINGKAT | EL DARWENA


GIVEAWAY MANGKUK TINGKAT | EL DARWENA | Ena kali ni tengah rajinkan diri untuk join satu Giveaway (GA) yang di anjurkan oleh blogger El Darwena. Ena tertarik untuk join sebab tengok hadiahnya dapat mangkuk tingkat yang comel dan berwarna-warni. Suka sangat. Oleh itu, ena beranikan diri untuk join Giveaway yang ini. Mana tahu ada rezeki kat sini.

Ena alu-alukan para pembaca blog ena ni untuk join GA ini. Syarat-syaratnya pun tak merumitkan dan tak terlampau banyak. Boleh fullfill segala syaratnya. Nak tahu syaratnya, boleh klik GAMBAR kat bawah ni. Jom cecepat join sementara masih dalam waktunya.





TEMPOH GIVEAWAY
15/9/2016 - 15/10/2016 (11.59pm)


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN


More Nyummy Here

Thursday, September 15, 2016

PAU CENDAWAN FROZEN YANG BOLEH C.O.D | TANJUNG MALIM


PAU CENDAWAN FROZEN YANG BOLEH C.O.D | TANJUNG MALIM | Siapa kat sini suka makan pau cendawan? Pau cendawan ni jadi hot macam goreng pisang panas, tak silap ena sejak puasa baru-baru ni kan. Ena pun terjebak sekali nak membeli sebab ramai kata sedap. Lepas tu jumpa orang jual pau cendawan kat pasar malam Tanjung Malim ni, beli harga satu RM3.50. Bila makan, astagfirullah menyirap je rasa. Inti paunya secoet je, paunya punya la besar gedabak. Mengucap ena masa makan. Dah la mahal. Haishhh!

Lepas tu, sampai ke sudah ena jadi trauma nak beli dah. Takut terpedaya dengan luaran, padahal inti hampeh. Namun, sekarang ni ena dah tahu nak beli pau cendawan yang sedap kat mana. Tapi jenis frozen la. Bermakna kena kukus sendiri. Baru-baru ni, isteri kepada penyewa rumah ayah ena beri dua bungkus pau cendawan ni. Memang terbaiklah pau cendawannya. Isi padat, sedap pula tu. Terasa lemak-lemak cendawan dengan ayam. 



Apa lagi, sekejap dah habis dua bungkus. Hari ni ena order lagi dua bungkus. Nak bawa balik ke universiti. Tapi tengah fikir macam mana nak kukus ni. Ahaks. Try and error jelah nanti. 


AREA YANG BOLEH C.O.D

Yang menjual pau cendawan frozen ni nama dia Farhana. Kak Farhana ni tak buat secara postage, yela makanan kan. Takut jadi pape nanti. So, hanya boleh buat Cash Of Delivery (COD) sahaja. Tempat yang boleh available adalah:-

1) Tanjung Malim

2) Slim River
3) Kuala Lumpur 

4) Teluk Intan


CARA NAK ORDER

1 bungkus: RM12

Kalau you all berminat, you all boleh order dengan kak Farhana ni dengan contact sahaja dia. Ena bagi nombor kakak ni kat bawah ni. Memang tak menyesal kalau beli sebab inti dia banyak dan sedap. Ena pun akan repeat order lagi ni. Terbaikk!



NOMBOR TELEFON
019-5456624 (Kak Farhana)


More Nyummy Here

KOLEKSI GAMBAR | LUKIS POTRAIT DENGAN MAKANAN


KOLEKSI GAMBAR | LUKIS POTRAIT DENGAN MAKANAN | Untuk gambar pelik-pelik kali ni ena nak share gambar potrait yang dilukis dengan menggunakan makanan, rempah ratus dan minuman. Lukisan ini di reka oleh Peter Wihlborg .

Ena selalu tengok kat siaran Art Attck tapi yang tu dah tersusun. Yang ni dibuat seolah-olah makan tu tertumpah dan terus dijadikan potrait yang sangat menarik. Gambar-gambarnya semua artis-artis terkenal dari Barat. Best! Cuma bagi ena agak membazir. Okay, jom tengok. Harini kita chillax-chillax tengok gambar pula.


LUKIS POTRAIT DENGAN MAKANAN


1. Mona Lisa



2. Elvis Presley



3. Marylin Monroe



4. Elvis Presley



5. Will Ferrell



6. Jim Morrison




Gambar daripada SINI




More Nyummy Here

KEDAI MAKAN BERSENI DI TANJUNG MALIM | SARANG ART HUB


KEDAI MAKAN BERSENI DI TANJUNG MALIM | SARANG ART HUB | Dah lama ena tak foodhunting kat tempat di mana ena dibesarkan iaitu Tanjung Malim, Perak. Untuk entry kali ni ena nak share satu kedai makan yang agak popular bagi penduduk Tg.Malim atas sebab keadaan kedainya yang cantik, hipster dan penuh dengan hasil seni. Nama kedai makan tersebut adalah Sarang Art Hub

Sarang Art Hub ni dah lama ada cuma ena baru je dapat terjah baru-baru ni. Yela, ena ni bukan fully ada kat sini. Bila ada cuti panjang je ada, merantau nuuuuu kat Kuantan. Ni dah cuti dan alang-alang nak belanja anak-anak buah semperna hari jadi mereka bulan yang lalu, boleh ena berfoodhunting sekali. Macam biasala duty ena sebagai foodblogger. Ahaks. Okay, moh ena nak share dengan you all keadaan kedai ni. Tapi sebelum tu, jom kita berkenalan dulu Sarang Art Hub


SARANG ART HUB TANJUNG MALIM


Sarang Art Hub ini terletak di Rest House atau Rumah Rehat Tg.Malim yang berhampiran dengan KFC dan Pizza Hut Tg.Malim. Kedai makan ini ditubuhkan pada bulan 9 tahun 2015. Kiranya dah setahun kedai ini bertapak di sini. Selain itu, kedai makan ini juga terhasil daripada atas pelawaan Majlis Daerah Tanjung Malim (MDTM)  demi memeriahkan kawasan ni. Masa ena kecil-kecil dulu, memang seram jugalah rumah rehat ni kalau tengok dari jauh. Sekarang, Alhamdulillah penuh dengan keceriaan dan kegembiraan.

Kedai makan ini masih mengekalkan konsep rumah rehat. Kalau you all nak sewa kat sini semalaman pun boleh. Kalau tengok susun atur dalaman kedai ini, memang unik dan berseni. Dari nama kedainya pun kita dah tahu. Seni bersarang kat sini. Ahaks. Seni itukan meluas, oleh itu pelbagai jenis seni yang ena boleh nampak dalam kedai makan ni antaranya seperti seni ukiran, seni reka bentuk, seni halus, seni muzik dan seni makanan. 






Ena ni boleh dikatakan berjiwa seni, bagi ena tempat makan ni menarik sangat bagi ena. Sekiranya you all teringin nak ke mari, boleh guna waze atau Google Map dengan carian nama kedainya. Ena tak guna dua-dua ni sebab ena memang orang sini. So tahu la jalan ke Sarang Art Hub .


ALAMAT:
Jalan Rumah Rehat
35900 Tanjung Malim,
Perak

MASA OPERASI:
Waktu: 11pm-11pm
Hari: Isnin-Ahad (Cuti: Khamis)



MENU YANG DIPILIH

Ena datang sini bertiga sahaja termasuk dengan diri ena. Anak-anak buah ena macam biasa la, mereka ni tak berani nak makan menu yang pelik-pelik. Oleh itu, mereka pilih Chicken Chop sahaja yang mereka biasa makan kat memana kedai makan. Ena pun pilih Chicken Chop cuma ada kelainan sedikit di situ berbanding yang lain. Nak tahu apa kebendanya? Sila scroll gambar-gambar di bawah.


Bandung Laici, Green Tea Float dan Milo Ais

Chicken Chop

Sarang Art Hub Chicken Chop. Ada cheese kalau nak bandingkan dengan Chicken Chop biasa.

Nachos
Extra sos black pepper


FEEDBACK DARIPADA ENA

Ena suka tempat ni sebab kena dengan jiwa ena. Well, bagi ena banyak-banyak kedai makan kat Tg.Malim ni, sini je nampak kelainannya. Bersih, halal itu sudah pasti, dan selesa. Cuma ena harap pihak Sarang Art Hub  cari jalan untuk membasmi lalat-lalat yang tetiba datang dari celah mana tak tahu. Kekadang tak ada bau pelik-pelik pun depa ni suka datang mengacau. Maybe lapar kot. Entah. Hehehe.





Dari segi hal makanan pula, plating memang kemas dan menarik hati ena untuk makan. Rasa makanannya pun not bad. Daging ayamnya lembut jeee. Kalau tukar pisau yang lebih mudah lagi untuk memotong, mesti lagi mantap. Sebab agak sukar sikit nak handle pisau makan tu. Itu pendapat ena la. Overall ena puas hati. Servis pun bagus dan semua pelayan sangat mesra. Ena suka!


DETAILS SARANG ART HUB

Kepada you all nak hubungi pihak mereka atau nak tahu maklumat terkini pihak Sarang Art Hub , you all boleh klik link-link kat bawah ni. Itu sahaja perkongsian ena dan selamat mencuba.




FACEBOOK

INSTAGRAM


More Nyummy Here

Monday, September 12, 2016

MENGGAMIT KENANGAN PERMAINAN TRADISIONAL | GULIGENG


MENGGAMIT KENANGAN PERMAINAN TRADISIONAL | GULIGENG | Masa ena kecil-kecil dulu selalu main permainan tradisional dengan kawan-kawan, saudara mara. Antaranya seperti ting-ting, galah panjang, sep-sep tiang kat sekolah, congkak dalam tanah, batu seremban dan macam-macam lagi. Rindu weh! Dulu mana ada smartphone, tab apa semua ni kalau nak bandingkan budak-budak sekarang yang dah advance ke depan. Oleh itu, masa ena kecil-kecil dulu lebih cenderung untuk bermain di luar rumah berbanding duduk terperap dalam rumah main segala gadjet yang.

Baru-baru ni Laman Seni Shah Alam Seksyen 7 telah buat satu festival di mana kat situ pelbagai aktiviti yang Alhamdulillah, telah selamat dilaksanakan dengan jayanya seperti pertandingan tarian, permainan tradisional dan pelbagai lagi. Ena dengan rakan blogger yang lain turut menceburkan diri dalam bahagian pertandingan permainan tradisional yang dianjurkan oleh Syarikat Guligeng Event. Terima kasih blogger Halim Brother, selaku bigboss HaiBlogger! and le gengs atas jemputan yang best ini. Make my day.


LENGIT BY GULIGENG 



Guligeng adalah sebuah syarikat yang menitikberatkan hal-hal permainan tradisional dan juga memastikan permainan tradisional ini tidak mati ditelan zaman. Yela, macam kita lihat zaman sekarang la. Budak-budak lebih suka memilih duduk di dalam rumah dan bermain gadjet apa semua. Bila ditanya pasal nama-nama permainan tradisional ni majoriti tak familiar dengan benda tu semua. Itu sebabnya syarikat Guligeng ini tercipta. Cenggitu la lebih kurang.

Pihak Guligeng juga telah menerima banyak undangan daripada syarikat dan agensi sama ada korporat mahupun kerajaan untuk memeriahkan sesuatu majlis. Antaranya seperti Hari Keluarga, Majlis Hari Jadi dan pelbagai lagi. Salah satunya macam kat Festival Laman Seni ni la. Diundang oleh pihak Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk memeriahkan lagi acara kat sini.



PERMAINAN TRADISIONAL YANG DIADAKAN


Banyak juga permainan tradisional yang diadakan ketika Festival Laman Seni Shah Alam ni anatarnya seperti Kaki Hantu, Terompah Gergasi, Keretapi Lama, Tuju Tin, Lari Dalam Guni, Susun Bata dan Kelerang. Namun, tak semua yang ena dapat main atas sebab masa tak menyebelahi ena pada hari kejadian. Ena terpaksa gerak balik awal lepas main tiga permainan iaitu Terompah Gergasi, Keretapi Lama dan Kaki Hantu. Sedih lah juga, tapi nak buat macam mana kan kan.


Antara package permainan tradisional yang diadakan.

Terompah gergasi. Kat sini ena selaku team hijau kalah. Masa ni memang terjatuh-jatuh ena.

Ena fail main kaki hantu. Tak reti nak gerakan. Yazid jelah yang habiskan permainan. 

Setiap orang kena main kaki hantu ni. Tapi group hijau hantar dua wakil je. Uhuks

Tuju tin. Tak sempat nak main yang ni. Gambar daripada Dhia Vivadea

Keretapi lama. Gambar daripada Zaza Iman

Lari dalam guni. Gambar daripada Afzalsukasuki


Terima kasih juga kepada PonPon Aiskrim kerana menambahkan lagi perisa dalam kegembiraan ena dan lain-lain ketika Festival Laman Seni Shah Alam ini dilaksanakan. Dapat makan aiskrim PonPon sampai lebam secara percuma. Sesuai sangat la sebab time tu cuaca boleh tahan panas. Memang rugilah kalau tak pulun makan Aiskrim PonPon ritu ni. Yela, tengah percuma siapa tak nak. Ahaks.






CARA NAK HUBUNGI GULIGENG

Terima kasih untuk pihak Guligeng memberi peluang kepada ena untuk cuba try test antara permainan tradisional yang ada di Malaysia. Meriah sangat even ada kecederaan sedikit yang berlaku pada ena. Its okay, malas nak manjakan sangat badan ni. Heeee. Apapun, masa main tu semua memang teringat ketika zaman kanak-kanak ribenna dulu ni. Tetiba sebak! Sobs! Rindu dah nak jadi budak kecil semula. Happy jee.

Okaylah, itu sahaja perkongsian daripada ena. Kepada you all ingin membuat suatu aktiviti yang rare ketika mengadakan majlis apa-apa, you all boleh la berurusan dengan pihak mereka. Di bawah ni antara tempat yang memudahkan you all jadikan rujukan untuk mendapatkan sebarang maklumat tentang  Guligeng.




Kami, para blogger yang memeriahkan lagi Laman Seni Shah Alam. Gambar daripada Afzalsukasuki .



WEBSITE:

INSTAGRAM:

FACEBOOK:

NOMBOR TELEFON:
012-2488816 (Puan Yati)
012-3963875 (En.Rahman)


More Nyummy Here