ADAKAH PRODUK MUSLIM BENAR-BENAR MUSLIM? | MINYAK MASAK KIJANG GOLD

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera peminat setia blog Ina Ainaa. Ena seorang yang bila beli barang tu, ena suka buat perbandingan. Ini cerita zaman tok kaduk ena la, ena selalu akan cakap "Apalaa, barangan Muslim tapi mahal. Kata nak tolong orang Islam, betul ke berkualiti". Inilah sikap negatif ena dahulu, namun sekarang tidak lagi sebab ilmu sudah penuh di dada..ahhh gittuh! Lepas ena kaji dan baca setiap barangan Muslim ni, baru rasa ena wajib beli barangan Muslim tanpa ada rasa ragu-ragu.

MINYAK MASAK KIJANG GOLD - Hak Milik Ina Ainaa


Yes! Mesti anda dah biasa dengarkan tajuk begini? Mana segelintir yang tidak tahu hujung pangkal, akan mudah menjatuhkan hukum kepada peniaga Muslim hanya kerana perbezaan harga tanpa mengkaji di sebaliknya. Macam diri ena yang dulu la. Berani mengaku hoiii! Dan itu imej peniaga Muslim sering dihujani dengan negativiti.

Kes ni sama juga dengan topik minyak masak yang baru-baru ini mendapat perhatian ramai selepas diumumkan kenaikan harga disebabkan minyak sawit mentah (CPO) melebihi RM4,000 per tan metrik pada awal Mac 2021 yang lalu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Alexander Nanta Linggi berkata mengenai kenaikan harga minyak bahawa hal ini telah menimbulkan rungutan masyarakat dan pasaran tempatan namun kenaikan harga minyak masak tidak bersubsidi bergantung kepada CPO dan harga pula ditentukan berdasarkan permintaan dan bekalan.

Kenaikan harga minyak masak ini turut memberi tekanan kepada syarikat pengeluar minyak masak termasuk Minyak Masak Kijang Gold. Produk minyak masak keluaran Purity International Sdn Bhd iaitu syarikat 100% Bumiputera Muslim turut mendapat tempias apabila dilabel sebagai ‘harga Yahudi’ hanya kerana sedikit perbezaan harga.

MINYAK MASAK KIJANG GOLD - Hak Milik Ina Ainaa

Pengasas Kijang Gold, Puan Hajah Nor Sabimi Mohamed Aluwi turut berkata, kecaman yang dihebahkan itu tidak benar sama sekali kerana rata-rata pengguna setia produk mereka menganggap harga minyak masak jenama itu sangat berpatutan selaras dengan kualiti.

“Walhal jika dibandingkan jenama lain yang menggunakan sama kualiti, biasanya harga minyak mereka sebenarnya lebih tinggi tetapi mungkin segelintir pengguna boleh menerimanya kerana jenama mereka sudah lama bertapak di pasaran.

“Pemilihan minyak masak perlu dititikberatkan oleh pengguna bukan sahaja daripada faktor harga, malah pemilihan siapa pengeluarnya, kualiti dan jenis minyak yang digunakan. Penting kerana ia bukan sahaja mendatangkan risiko kepada kesihatan, namun kesucian dan kebersihan sesuatu produk juga perlu diambilkira,”Wanita tegas yang juga CFO kepada Purity International ini amat menyarankan agar pengguna memilih produk minyak masak yang sememangnya diyakini keluaran 100% Muslim serta tidak membiarkan diri mereka terjerumus dalam lembah syubhah hanya untuk mendapatkan harga yang murah.

 

MINYAK MASAK KIJANG GOLD - Hak Milik Ina Ainaa


Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Purity International, Haji Mohd Zaidi Ismail turut menyatakan simpati kepada ramai pengguna minyak masak kerana mereka dikelirukan dengan ‘jenama berbaur Muslim’ di pasaran sedangkan pengeluarnya belum tentu Muslim.

“Banyak juga pengeluar minyak masak menggunakan nama dan mengetengahkan ciri-ciri ‘Islamik’ serta menjual pada harga lebih murah untuk mengumpan sesetengah pengguna Muslim,” kata Mohd Zaidi.


Jenis minyak masak juga katanya, salah satu aspek yang mempengaruhi harga barangan keperluan itu sendiri. Minyak masak di pasaran tempatan mempunyai 3 jenis minyak yang berbeza iaitu CP10, CP8 dan CP6. Kebanyakan minyak peket atau lebih dikenali sebagai minyak subsidi, menggunakan CP8 atau CP10 kerana gred yang lebih rendah serta murah.

Segelintir pengeluar yang mementingkan keuntungan akan mencampurkan minyak masak kitar semula dan diletakkan peluntur serta pewarna tiruan yang sememangnya boleh ‘membunuh dalam diam’.


MINYAK MASAK KIJANG GOLD - Hak Milik Ina Ainaa


Bagaimanapun produk keluaran Kijang Gold menggunakan minyak yang berkualiti premium iaitu CP6 super olein yang baik untuk kesihatan. Penggunaan minyak masak CP6 atau minyak sawit merah bukan sahaja mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting seperti karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin E dan fitosterol, malah dapat mengawal penyakit jantung, katarak, rabun malam, kanser mulut, paru-paru, kulit, hati dan perut. 

Disebabkan itu, pihak Kijang Gold sangat menekankan bahawa minyak masak keluaran mereka sangat bagus dan dijamin suci, halal serta berkhasiat. Jenama Kijang Gold mula bertapak di dalam pasaran tempatan pada akhir tahun 2019 dan mula melonjak naik apabila produk mereka mula memasuki pasaran luar termasuk Kemboja, Myanmar, Maldives, Afrika dan Filipina.


DETAIL MINYAK MASAK KIJANG GOLD

Sekiranya anda ingin ketahui lebih lanjut mengenai minyak keluaran Muslim ini, anda boleh layari laman social mereka dengan klik link di bawah ini.

MINYAK MASAK KIJANG GOLD - Hak Milik Ina Ainaa


FACEBOOK:

https://www.facebook.com/minyakmasakkijang3

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/kijanggold_official/

TWITTER:

https://twitter.com/kijanggold

HASHTAG:

#minyakmasakkijanggold #bmf #palmoil #oil #cooking #food #foodporn #minyaksawit #vitamine #healthy #healthyfood #kelantan #malaysia #eats #halal #muslim #viral #trending #foodie #foods #foodstagram #socialmedia Post a Comment

0 Comments