Sebarang Review / Pengiklanan --> INAAINAA92@GMAIL.COM (Email)

Sunday, June 25, 2017

MIZZUE MALAYSIA | HANDBAG FESYEN TERKINI & BERKUALITI


MIZZUE MALAYSIA | HANDBAG FESYEN TERKINI & BERKUALITI | Ena tahu ramai kat luar sana, especially girls, memang suka dengan handbag. Pelbagai jenis handbag digayakan dengan outfits terkini masing-masing. Umpama kalau tak ada handbag ni memang tak lengkap la outfits sebagai seorang perempuan. Gittew. Tambah-tambah bagi mereka yang minat dengan fesyen gaya terkini, yang style-nya lebih simple tetapi elegant. Ye dok? Ye kannn. Ena ni yang jenis tak pandai bergaya sangat dan tak follow fesyen outbreaks pun, still tahu la taste orang zaman sekarang ni macam mana.
More Nyummy Here

Wednesday, June 21, 2017

WATSONS TRIPLE ACTION TOOTHBRUSH | BERUS GIGI YANG BERKUALITI TETAPI MURAH


WATSONS TRIPLE ACTION TOOTHBRUSH | BERUS GIGI YANG BERKUALITI TETAPI MURAH | Siapa kat sini pengguna produk penjagaan diri dari jenama Watsons? Okay tak? Lately  ni ena baru tukar serba sedikit barang penjagaan diri ke jenama Watson. Nak kata sedikit tu, emmm banyak juga sebenarnya seperti sabun badan, facial oil absorbent paper, kapas muka, tisu kotak, tisu poket dan plaster luka.
More Nyummy Here

Thursday, June 15, 2017

MY BOAT NOODLE | KINI SUDAH BERADA DI KUANTAN


MY BOAT NOODLE | KINI SUDAH BERADA DI KUANTAN | Ena seorang yang suka makan boat noodle kat My Boat Noodle, ena seorang je mesti makan 4 mangkuk atau lebih. Favourite! Boleh jadi ketagih bila makan Mee Sampan kat situ. Hiks. Sebelum ni, kalau ena turun Kuala Lumpur atau area-area situ la, baru boleh melantak kat Boat Noodle. Sekarang ni, tak perlu susah-susah dah. Kat Kuantan ni dah ada My Boat Noodle ni, Weehhuuuuuu!
More Nyummy Here

Saturday, June 10, 2017

NUTRIBROWNRICE | MINUMAN BERAS PERANG UNTUK TENAGA


NUTRIBROWNRICE | MINUMAN BERAS PERANG UNTUK TENAGA | Pejam celik, pejam celik, dah seminggu lebih kita berpuasa untuk tahun 2017 ni. Kalau sentuh pasal puasa ni, nak tanya ni, you all bersahur makan apa je? Mesti meriahkan. Lagi-lagi yang stay kat rumah tu. Bestnyaaa laaa dapat bersahur kat rumah, dapat makan masakan panas-panas, kalau dengan family boleh makan beramai-ramai dengan family dan lagi syok boleh masak makanan yang disukai. Isshhh, ena rindu dah kat rumah. Tapi disebabkan hal-hal tertentu, ena kena duduk kat hostel UIAM Kuantan ni. Hal belajar la, bukan hal lain. Hiks.

Bila stay kat hostel, memang makan makanan atau minum minuman segera (instant) jeela kalau sahur. Namun, sahur tahun ni ena tengah amalkan satu produk minuman segera yang sihat dan sekejap je untuk sediakannya. Nama minuman segera tersebut adalah NutriBrownRice . Ianya berasakan beras perang yang telah terbukti akan khasiatnya untuk tubuh badan. You all tahu kan beras perang ni lebih sihat berbanding beras putih yang kita makan selalu tu. Sebab itu harganya lebih mahal. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal minuman ni, kat bawah ni ena share sedikit mengenai NutriBrownRice. 


NUTRIBROWNRICE DARI ABRAND FOOD


NutriBrownRice ini adalah minuman segera yang berasaskan beras perang seperti yang ena dah katakan di atas yang mai dari utara Semenanjung Malaysia. Minuman segera yang sihat ini diformulasikan dengan kaedah teknologi yang tinggi, American Technology dalam melembutkan struktur beras perang ini menjadi minuman segera yang mudah disediakan untuk kita minum.

Kenapa beras perang ini sihat? Okay, beras perang ini mempunyai pelbagai khasiat seperti antioxidant, rendah gula, rendah kolestrol, natural vitamin dan mineral. Sekarang ni ena perasan ramai antara kita memilih beras perang berbanding beras biasa tu. Lagi satu, beras perang ini bersamaan 100% whole grain yang sangat diperlukan oleh tubuh badan seorang manusia tak kira usia, jantina dan bangsa. Kelebihan yang ena katakan ni, kita tak akan dapat sepenuhnya dari beras yang biasa kita makan tu. Bagi yang nak jaga badan dan kesihatan tu, digalakkan untuk makan nasi beras perang. Source: American-Eurasian Journal Of Agronomy 2 (2) : 67-72, 2009


PERISA-PERISA NUTRIBROWNRICE



1) ORIGINAL-NO SUGAR ADDED





2) HONEY




3) ORIGINAL (Most Popular)




4) OAT WITH SOY LECITHIN




5) CHOCOLATE




FEEDBACK DARIPADA ENA

Ena amalkan minum NutriBrownRice ni ketika nak sahur pada bulan Ramadhan 2017. Minuman ni ala-ala macam nestum tapi strukturnya lebih halus dan mengenyangkan. Apa yang menyebabkan ena bertambah suka dengan NutriBrownRice ini adalah rasanya tidak terlampau manis dan tidak terlampau berat kat perut. Alhamdulillah, ena pun tak rasa cepat lapar ketika seharian puasa. Nak kata ena rehat je sepanjang hari tak juga sebab ena bekerja kat hospital. Kehulu kehilir berjalan. Tapi still perut rasa lambat nak rasa lapar, cuma rasa dahaga tu tak dapat nak dielakkan lagi. Rezeki daripada Allah sebab ena dapat bersahur dengan NutriBrownRice.

Setakat ni dah dua kotak ena minum iaitu yang perisa Chocolate dan Honey. Suka dengan dua-dua perisa tu, tak mengecewakan hati ena lagi setakat ini. Hiks. Yang lain tu belum cuba try test lagi, so ena tak tahu rasanya bagaimana. Harap sedap la. Aminnn. Nanti dah habis sekotak perisa chocolate, ena nak cuba yang perisa oat pula. Weeeee

Kalau you all lebih pentingkan kesihatan you all berbanding dengan kesedapan sesuatu makanan tu, eloklah amalkan minum NutriBrownRice. Berat ena pun makin berkurang sejak puasa hari tu, tak workout mana pun tapi rasa la badan ni ringan. Lagi syok, time puasa pun ena rasa lebih cergas serta sihat. Cuma lately ni badan tak berapa nak kuat sebab perubahan hormon dan overload sedikit. Hmmmm.




Cara untuk sediakan minuman ni pun bukan susah dan tak mengambil masa yang lama pun. Macam yang ena cakap di atas, ala-ala nestum gitttew. Tuang je air panas 100ml - 200 ml, gaulkan dan siap. Dah sejuk sedikit NutriBrownRice tu, boleh la you all makan. Memang tak rugi laaa kalau you all beli minuman berasaskan beras perang ni. 


DETAILS NUTRIBROWNRICE

Dah jatuh hati dengan NutriBrownRice ni? Haaaa, apa lagi, dapatkan la sekarang. You all boleh dapatkannya di laman web atau Facebook rasminya. Nak tahu harga sekotak pun, you all boleh tengok kat laman webnya. Di bawah ni ena share link untuk ke sana. You all hanya klik sahaja.



FACEBOOK:

WEBSITE:


More Nyummy Here

Monday, June 05, 2017

PPZ MAIWP | APA ITU SKIM THOHIR


PPZ MAIWP | APA ITU  SKIM THOHIR | Sebagai seorang Muslim / Muslimah, membayar zakat adalah salah satu kewajiban kita laksanakan dan berdosa kalau kita buat tak tahu benda ni bagi yang sudah berkelayakan. Sentuh hal zakat ni, mesti you all tengah terfikir bagaimana untuk buat bayaran dengan mudah dan tempatnya boleh dipercaya.

Oleh itu, untuk perkongsian ena kali ni ianya mengenai PPZ-MAIWP atau nama panjangnya Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan. PPZ-MAIWP ini adalah agensi yang berperanan dan bertanggugjawab untuk mengutip zakat di sekitar Wilayah Persekutuan SAHAJA. Segala kutipan zakat ini akan disalurkan ke Baitulmal Majlis Agama Islam dan diberikan kepada golongan yang memerlukan (asnaf) di Wilayah Persekutuan. Bukan untuk satu Malaysia ye. Demi untuk memudahkan umat Islam membayar zakat, PPZ-MAIWP telah melancarkan kempen Skim Thohir. Apa kebenda Skim Thohir ni? Kalau nak tahu, sila teruskan bacaan you all.


SKIM THOHIR PPZMAIWP


Thohir membawa maksud bersih dan sesuailah dengan tujuan zakat itu sendiri dimana ianya membersihkan harta dan jiwa manusia. Skim Thohir pula adalah pembayaran zakat di buat melalui potongan gaji. Dengan cara potongan gaji ini, banyak kelebihannya yang umat Islam di Wilayah Persekutuan boleh dapat. Antaranya seperti berikut:-

Kelebihan Skim Thohir
1) Menjimatkan masa dan tenaga
2) Tidak perlu bersesak atau beratur untuk membayar zakat
3) Mengurangkan kos perjalanan. minyak, tol dan seumpamanya
4) Memudahkan umat Islam membayar zakat bagi yang terlupa tanggungjawabnya



Untuk pengetahuan you all, pihak Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZMAIWP) sedang melakukan kempen Skim Thohir 2017 dengan kolaborasi bersama pihak CIMB Islamic di mana mereka menyediakan hadiah-hadiah menarik seperti pakej Umrah, percutian dan wang tunai. Ini merupakan tahun yang kedua pihak mereka bekerjasama dengan CIMB Islamic. Kempen ini dibuka ramai rakyat untuk menyertai kempen ini dan berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah tersebut.

2 FASA KEMPEN DILAKSANAKAN
Fasa 1: sedang berlangsung – Julai 2017
Fasa 2: Ogos – November 2017


BAGAIMANA UNTUK SERTAI KEMPEN SKIM THOHIR?


Bagi you all yang berminat untuk menyertai, berikut adalah cara-cara untuk you all sertai.

a) Bagi yang belum buat bayaran zakat menerusi Skim Thohir, sila lakukannya terlebih dahulu.

b) Dapatkan borang di 11 buah kaunter PPZ-MAIWP yang telah ditetapkan di sekitar Wilayah Persekutuan dari jam 11am – 3pm (Setiap Hari)




Lokasi Kaunter PPZ-MAIWP:  Wisma PPZ Dataran Shamelin, Plaza RAH, Kg Baru, Masjid Negara, Wangsa Maju, Wangsa Delima 6, Presint 9, Putrajaya, Presint Diplomatik Putrajaya, Masjid At Taqwa TTDI, Masjid Abd Rahman Bin AUF Puchong, Masjid Imam Al Ghazali Kepong, UTC Pudu Sentra dan, Labuan Times Square Labuan.

Selain dari lokasi di atas, ada 10  Kaunter Zakat Bergerak PPZ-MAIWP bagi memudahkan umat Islam untuk mengambil da nisi borang ini. Lokasinya adalah Perbadanan Putrajaya, KWSP Wangsa Maju, CIMB Bank Setiawangsa, Jalan Dungun, Masjid Asy Syakirin KLCC, JLN Tunku Abd Rahman, Menara Binjai, Surau Bank Islam, Surau Tabung Haji dan  Taman Melati


Borang ini you all hanya isi sekali sahaja dan secara tak langsung salah satu  rukun Islam telah dilaksanakan dengan mudah dan selamat. Seperti yang telah dijanjikan oleh Allah, lagi banyak kita memberi lagi banyak Allah murahkan rezeki kita. InshaAllah. Ena ni masih belum layak untuk membayar zakat, zakat ena pun dibayar oleh parents ena. Lagipun ena belajar lagi, mana ada dapat gaji. Namun, semua ni sebagai satu titik tolak ena untuk tahu lebih mendalam mengenai  zakat dan tahu cara terkini untuk membayar zakat dengan lebih mudah. 

Oleh itu, tiada alasan lagi untuk you all tak mahu membayar zakat. Dengan Skim Thohir ini, you all dah senang nak membayar zakat dengan hanya buat potongan dari gaji you all sahaja. Tak perlu dah nak bimbang lagi malah skim Thohir ini boleh dipercayai dan selamat untuk digunakan.

DETAILS PPZ-MAIWP


Kepada mereka yang ingin ketahui lebih lanjut mengenai Skim Thohir ini, you all boleh tengok pada laman social rasmi mereka. Ena share link kat bawah ni dan you all boleh klik sahaja pada link tersebut. Semoga dapat membantu you all dalam membuat pembayaran zakat pada tahun ini. InshaAllah.

  FACEBOOK:


WEBSITE:



YOUTUBE:


More Nyummy Here

Friday, June 02, 2017

HEARTBEAT.KL | GAYAKAN BAWAL CHIFFON UNTUK RAYA 2017


HEARTBEAT.KL | GAYAKAN BAWAL CHIFFON UNTUK RAYA 2017 | Assalammualaikum you all, dah prepare ke outfit untuk raya nanti? Ena dah siap dah sebelum raya, cuma masih ada tak lengkap lagi. Apa yang tak lengkap adalah part tudung. Huaaaaaa. Ena dah ada banyak tudung, tapi still nak yang baru. Haaa, nampak tak ketamakkan kat situ. Adoiii. Astagfirullahhh! Ada sesiapa tak nak sponsor tudung raya kat ai is ni? Ahaks.
More Nyummy Here