Sebarang Review / Pengiklanan --> INAAINAA92@GMAIL.COM (Email)

Friday, January 29, 2016

APA ITU JERAWAT DAN CARA MENGATASINYA | ACNE HYDROGEL



APA ITU JERAWAT DAN CARA MENGATASINYA | ACNE HYDROGEL | Hah! Jerawat! Jerawat dan jerawat! Ena jamin kebanyakkan perempuan mahupun lelaki kat dunia ni sangat bermusuhan dengan jerawat, bukan??? Termasuklah diri ena ni. Sangat serabut dengan jerawat yang kian bermaharaja lela kat muka. Haishhh T_T.

Ena nak ceritala serba sedikit pasal muka ena ni. Dulu, masa zaman sekolah muka ena memang flawless gila gila. Naik pun seketul dua je dalam sebulan. Sampailah umur 20 an. Tak jaga sangat pun muka, just cuci dengan pencuci jenama Ponds je dulu. Lepas tu, entah sejak bila ena mula berjinak dengan barangan make up. Tambahan pula, metabolism badan pun dah berubah dek umur makin meningkat dan apa lagi, jerawat pun naik dengan tak terhingga-hingga. Haishhhh!

Silap sikit, habis jerawat naik satu muka. Kalau nak tumbuh je tak mengapa, ni dia pergi tinggal parut hitam. Muka ena makin lama makin teruk, kekadang give up sangat bila dah cuba banyak produk itu ini. Still fail! Sangat tertekan dan menyebabkan keyakinan diri ena makin berkurang bila nak berjumpa dengan orang lain. 


APA ITU JERAWAT?

Cara-cara terbentuknya Acne / Jerawat

Fuh! Panjang berjela mukadimah ena. Ahaks, tapi ianya ada kaitan dengan entri ena ni. Lepas ena belajar tentang mengenai body manusia, yela ambil pun jurusan yang berkaitan dengan badan manusia, so memang kena tahu la pasal jerawat ni. Walaupun tak banyak tapi tahulah juga serba sedikit masalah-masalah kulit ni.

Termasuklah jerawat atau lebih dikenali Acne / Pimples. Ini view dari apa yang ena faham dan pelajari la. Jerawat ni adalah disebabkan gangguan pada gelenjar minyak (Sebaceous Gland) kita yang terletak kat bahagian bawah kulit . Selalunya gangguan tersebut datangnya daripada faktor luar dan faktor dalaman badan kita. Seperti:-

- Keadaan tertekan (Hormon berubah)
- Cara pemakanan 
- Alergik dengan kacang, chocolate, chips atau cola
- Terdedah dengan kekotoran udara, tangan kita dan benda yang kita guna
- Cosmetic / mahan kimia
- Dan lain-lain lagi


Acne map

Bila datangnya gangguan ni, hormon dan segala perisai badan kita seperti cell darah putih mula datang menyerang dan berkumpul kat gelenjar minyak tu. Tu terjadinya nanah la, inflammation la, sakit la dan membonjol la. Parut tu pula disebabkan kulit kat tempat jerawat tu dah terkoyak dan terkumpulanya platelet kat tempat luka tu untuk heal benda tu. Platelet tu salah satu penyebab jadinya parut hitam pada kulit. Haaaa, banyak lagi sebenarnya kalau nak tahu dan kalau nak tahu lebih lanjut boleh tanya pada pakar. Bagi ena, sekadar tahu bagaimana bendanya terjadi dah memadai.



CARA MENGATASI

Tahap Ance

Banyak sebenarnya cara nak cegah jerawat ni. Banyak juga ena cuba dan cari dan bertanya dengan orang. Namun, berikut adalah cara ena untuk mengatasinya iaitu cegah melalui secara dalaman dan luaran. Cara-cara nilah, Alhamdulillah dapat kawal jerawat kat muka ni dari terus membiak beranak pinak. 

1) Jaga pemakanan seperti yang dilandaskan dalam mana mana sumber yang kita boleh cari.

2) Rajin minum air kosong dan kurangkan minum air manis.

3) Exercise setiap hari, kasi keluar peluh. Jangan miss sehari pun

4) Jaga berat badan, dapatkan berat yang ideal

5) Rajin cuci muka dengan pencuci yang sesuai dengan muka

6) Haaa ni nak cerita satu produk yang ena guna sekarang iaitu Acne Hydrogel


ACNE HYDROGEL REFINITY


Acne Hydrogel adalah keluaran daripada syarikat Refinity. Ena baru je pakai dalam 2 minggu tapi Alhamdulillah, nampak keberkesanannya. Mana mana jerawat ena yang dah mula nak naik tu, ena cecepat tepek dengan Hydrogel ni. Sedapp bila tengok semuanya kian mengering dan mengecut. Parut lama pun mula pudar warnanya. Allah!! Heavennya rasa.

Ena selalu pakai bila lepas cuci muka pada waktu Subuh dan satu lagi pada waktu malam sebelum nak tidur. Setiap hari, dont skip! Masa nilah ena nak jaga muka, bersemangat bila tengok jerawat dah mula berkurangan. Alhamdulillah. Ena tak menyesal pakai benda ni dan hope dapat berterusan pakai. InshaAllah!





CARA MENGGUNAKAN ACNE HYDROGEL REFINITY

Guna: 2x Sehari


1) Cuci muka 
2) Keringkan muka
3) Letak sedikit hydrogel tapak tangan
4) Sapulah di bahagian yang rasa selalu naik jerawat

 
Dalam masa 3 hari pakai. Yang kecil dah babai, yang besar je tinggal lagi





P/S: Tips nak jimat, ambil sikit letak kat jerawat yang ada di muka sahaja sekiranya jerawat naik seketul seketul. Tak perlu lumur satu muka. Kalau yang adalah masalah kulit yang berjerawat kemerahan yang teruk dan penuh satu muka tu, nasihat ena better consult dengan doktor. Takut bendanya punca daripada benda lain. Well penyakit ni tak menentu, nampak macam sama. Tapi puncanya tak sama. Hati-hati.


Harga Asal : RM90
Harga Kasih Sayang : RM70 (Satu Botol) , RM130 ( Dua Botol )



GRAB IT NOWW! Kepada yang nak terjah pasal Acne Hydrogel ni, boleh lawat websitenya di:




More Nyummy Here

Thursday, January 28, 2016

RESEPI QUAKER OAT YANG BERKHASIAT | HAPPY TUMMY


RESEPI QUAKER OAT YANG BERKHASIAT | HAPPY TUMMY | Kali ni ena nak share satu resepi yang menggunakan bahan-bahan yang berkhasiat dan resepi utamanya adalah Quaker Oat. Resepi ini sangat sesuai bagi mereka yang hendak menjaga kesihatan tubuh badan, well sebenarnya semua orang wajib menjaga kesihatan diri sendiri. Punca utama penyakit yang berlaku adalah menerusi cara pemakanan kita. Sebab itu kita kena jaga bebetul cara pemakanan kita setiap hari.

Oleh itu, ena nak sharelah satu resepi yang berkhasiat dan mengenyangkan untuk you all. Sedap pun sedap dan sangat sesuai makan pada waktu pagi atau malam. Fill you stomach with healthy food every day, then you will feel more energetic and more healthy to do activity daily life. InshaAllah!


RESEPI QUAKER OAT 


Ena ambil resepi ni dari makcik ena sendiri. Mudah sahaja cara nak membuatnya, tapi mungkin bahan-bahannya agak sedikit mahal la atau susah nak dicari. Mujurlah bahan-bahan tu semua selalu ada kat dalam rumah ena. So, apa lagi, tengah cuti ni memang layan tu je. Ahaks.

Berikut adalah resepinya



BAHAN-BAHAN

 Satu sudu makan madu (Ena guna madu Tualang)



 5 biji kurma (Buang biji )



 2 sudu besar susu kambing ( Cairkan dulu )



3 sudu besar Quaker Oat ( Boleh guna oat jenama lain )



5 - 7 biji ais batu ( Ikutlah banyak mana nak )




CARA-CARA

Blend kan semua. Ala nanti jadi macam minuman ais blended. Sedap bila layan time minuman ni sejuk. Cara ena ni boleh dapat 2 gelas.


P/s: Kalau tak nak oat tu jadi lendir, masukkan bahan-bahan yang lain dahulu dan last sekali baru letak oat. Kiranya oat tu ada kat atas ais, jangan letak oat dulu baru letak ais. Itu tipsnya.


Memang kenyang bila makan benda ni. So, sesuai sangat layan waktu breakfast dan waktu dinner dalam pukul 6pm hingga 8pm. Lepas tu, tak payah makan benda berat yang lain dah. Sekali gus boleh mengurangkan berat badan. Masa tengah hari, boleh lah makan berat seperti nasi atau sebagainya lagi. Digalakkan. Ahaks.

Selamat mencuba dan semoga memiliki tummy yang happy! Yeahhh 



More Nyummy Here

Wednesday, January 27, 2016

39: WORDLESS WEDNESDAY | HIKING

WORDLESS WEDNESDAY | HIKING | Entry di mana kita hanya meletakkan gambar atau quotation sahaja dan membiarkan ia dijadikan sebagai jalan cerita atau perkara yang ingin disampaikan oleh empunya blog. Tak perlu taip panjang lebar.



Challenge Yourself
In Healthy Way



More Nyummy Here

Tuesday, January 26, 2016

AIR HISPTER DI TANJUNG MALIM | TEA BOSS



AIR HIPSTER DI TANJUNG MALIM | TEA BOSS | Hari tu ena tengok satu post dari instagram Lampuneoncafe bahawa kat area rumah ena ni ada gerai jual air hipster yang jenis bekas yang dah jadi trend sekarang tu. Nama air hipster tersebut adalah Tea Boss Tanjung Malim

Memang sangat dekat dengan rumah ena, dalam 5 minit dah sampai. Itu pun kalau nai kereta la. Nak naik basikal pun dekat, tapi kalau nak jalan kaki tu agak jauh la. Ahaks. So, hari tu ni, alang-alang nak ambil anak saudara dari Sekolah Agama, ena singgah sejenak kat sini. Nak belanja anak-anak saudara ena yang lain air hipster ni.


TEA BOSS TANJUNG MALIM


Tea Boss Tanjung Malim ni adalah cawangan daripada Tea Boss HQ yang ber'tagline'kan Drink Tea Like A Bos. Ada banyak cawangan Tea Boss ni kat seluruh Malaysia tapi kali ni betul-betul dekat dengan kawasan rumah ena. Tea Boss Tanjung Malim ini terletak di Taman Bahtera Hulu Bernam dan bersebelahan dengan Hotel Sahara. Kat sini memang ramai student UPSI tinggal, so memang satu tempat yang bagus juga untuk jual beli.

Waktu operasi gerai ini adalah seperti berikut:




WAKTU & HARI BEROPERASI

Hari: Isnin - Ahad (Rabu Cuti)
Waktu: 1.30pm - 11pm
3pm - 11pm (Jumaat)



JENIS AIR YANG ENA PILIH

Ena beli 3 jenis air kat sini dan pastinya ena akan pilih air green tea. Anak-anak buah ena yang lain beli air cokolat, sebab dorang lebih suka cokolat. Next time boleh cuba try test yang lain pula, sebab nampak banyak jenis air yang menarik hati ena untuk cuba try test lagi.

Green Tea

Chocolate Biasa dan Chocolate Boss.

FEEDBACK DARIPADA ENA

Sedap air green teanya, cukup rasa macam yang ena rasa air hipster sebelum ni. Cuma yang ena pilih ni, dia letak vanilla bukan susu. So rasanya lebih soft and sweet. Lega tekak dan keinginan ena selama ni nak minum air green tea hipster ni. Selama ni telan green tea yang pahit untuk kurus tu je. Ahaks.

Air chocolatenya pun not bad, pekat dan cukup rasa. Ada la rasa tersendiri cokolatnya, anak-anak buah ena pun suka. Selain tu, harga pun tak terover mahal. Standard harga la ena rasa. Dekat Taman Universiti Tanjung Malim pun ada satu gerai jual air hipster hispter ni cuma jenama lain la. Nanti ena cuba try test dan buat sedikit review kat sini. Jauh sikitlah daripada rumah ena, tak mengapa kereta kan ado. Uhuks




Selain tu, pelayannya pun kemas, tak selekeh dan peramah. Walaupun lelaki, tapi memang bersih cara dia buat dan jaga gerai ni. So, ena rasa yakin untuk beli air kat sini. 


DETAILS TEA BOSS TANJUNG MALIM

Dibawah ni ena share link FB dengan IG Tea Boss Tanjung Malim ni. You all bolehlah follow dan like laman social mereka.


FACEBOOK

INSTAGRAM



More Nyummy Here

Sunday, January 24, 2016

SET NACHOS TERBAIK DI UPTOWN DANAU KOTA | TANJAKCREW DE



SET NACHOS TERBAIK DI UPTOWN DANAU KOTA | TANJAKCREW DE | Ena kalau mai Uptown Danau Kota ni bukan untuk bershopping, tapi nak pergi foodhunting. Ahaks. Selalunya orang mai sini nak shopping kan kan. Nasib baiklah ena ni jenis tak suka bershopping, tengok je apa yang ada kat sana tapi tak beli belah sangat pun. Duit yang diternak ni pun sebab nak pergi foodhunting. Uhuks.

Baru-baru ni ena ke Uptown Danau Kota sebab partner foodhunter ena, Yazid nak cari barang dia. Bila dah dapat semua barang, baru kami terjah tempat makan kat sini. Usya punya usya, last-last cuba try test satu gerai makan yang agak rare bagi ena. Malas dah nak makan Char Kuey Teow apa semua tu, perut tak ada selera nak makan benda berat. Kali ni ena nak rasa Set Nachos pula dari TanjakCrew Darul Ehsan (DE).



NACHOS KILLING ME SOFTLY


Ena selama ni tengok orang putih masak benda Nachos ni dengan pelbagai macam bahan. For your information, Nachos ni adalah sejenis chips dari Mexicon Cuisine yang diperbuat tortilla chips yang berbentuk tiga segi dan disaluti dengan sos cheese yang sangat nyummy. Tortila chips tu pula rupa bentuknya macam chips jenama Chaco's if you all pernah makan la. Tambahan pula, makanan jenis ni boleh dikatakan snack yang berkhasiat sebenarnya, tengok pada bahan yang digunakan.

Kebetulanlah kat Uptown Danau Kota ada jual Nachos ni, ya Allah memang ena tak sabar nak rasa la. Nachos kat sini disaluti dengan sos cheese, daging cincang, ada sedikit jeruk cili hijau dan kentang putar. Nachos macam memang ena suka dan susah ena nak jumpa kat tempat lain. Selama ni makan yang keropoknya dalam plastik aluminium tu je. Uhuks.





SET NACHOS 

Nachos kat sini disediakan oleh TanjakCrew DE. Masa tunggu Nachos ena siap, ena tengok je cara mereka sediakan Nachos ni. Memang buat ena tak sabar sabar nak ngap ngap. Ahaks. Kat sini, you all boleh minta ala carte atau secara set. Ena beli yang set Nachos sebab sekali dengan air. Ena rasa lebih berbaloi beli set sekali dengan air ni. Tak perlu dah la nak pergi order air kat tempat lain. 

Berikut adalah set Nachos ni, satu set RM14.


Nachos Killing Me Softly : RM10

Soda Lime : RM5


FEEDBACK DARIPADA ENA

Ena seorang yang sangat sukakan cheese, tetambah sos cheese yang meleleh leleh tu. Nyummms! Kat Nachos sini memang dia letak sos cheese yang banyak dan sedappp,. Tortilla chipsnya pun sedap, rangup dan tak terlalu tebal. Puas hati ena makan Nachos kat sini. Plus ada pula daging cincang bolognese, lagi bertambah sesuai dengan semua gabungan ni. Air Soda Lime nya pun, rasa fresh je tekak bila minum. Hilang rasa dahaga. Alhamdulillah.

Tengoklah partner foodhunter ena ni makan, dia ni sekarang selera makan menjadi jadi selepas setahun meninggalkan rokok. Ahaks. Ena tengok dia makan pun dah jadi kenyang. Lagipun Nachos ni memang banyak. Tak habis ena makan. Hehehe.




DETAILS TANJAKCREW DE

Kepada yang nak tahu apa kebende TanjakCrew DE ni, you all boleh rujuk pada link kat bawah ni. Ena letak link facebook dan instagram mereka. 




FACEBOOK

INSTAGRAM



More Nyummy Here

Friday, January 22, 2016

LAYAN CENDOL DURIAN | WARUNG HAFIDZ BANTING



LAYAN CENDOL DURIAN | WARUNG HAFIDZ BANTING | Masa ena duduk kat Banting baru-baru ni, ya Allah cuaca panas yang amat. Adakah sebab Elnino?? Entahlah. Tapi memang panas, tekak pula tetiba rasa nak makan cendol durian. Ahaks, last last ena ajak si Yazid untuk layan cendol kat satu warung kat Banting ni.

Warung Hafidz di beri nama. Ena banyak kali juga layan cendol durian dengan pisang goreng cheese kat sini sebab memang terbaik cendol durian kat sini. Kedainya biasa je tapi ramai orang berhenti makan kat sini. 


WARUNG HAFIDZ CENDOL DURIAN

Warung ni terletak betul-betul di tepi jalan kat kawasan Olak Lempit Banting.  Struktur  kedainya biasa sahaja tapi semua makanan kat sini sangat sedap. Bukan setakat cendol duriannya yang mengancam tapi menu yang lain seperti laksa, mee kari, pisang goreng cicah sambal dan pisang goreng cheese pun perghhh mantop! 

Kalau nak minum air kelapa fresh pun boleh kat sini. Santai habislah. Lagi satu owner kedainya adalah orang Melayu dan orang penduduk area Banting juga. So, ena tak ragu-ragu untuk makan kat sini.


FEEDBACK DARIPADA ENA


Ena suka cendolnya bukan setakat sedap sahaja tetapi yang membuatnya orang Melayu. Ena tak berapa suka kalau cendol dibuat oleh mamak atau bangsa lain. Tekak kurang terima. Tapi kat sini rasa nak tambah dua tiga mangkuk. Ahaks.

Dan selalu mai sini mesti order pisang goreng cheese chocolate. Rangup, lembut, tepung tak over dari isi pisang, chocolate dengan cheesenya pun banyak. Memang layan habis. Sebab tu ena suka datang kat sini. Walaupun kedainya biasa sahaja, tapi itu yang lebih sedap sebenarnya daripada kedai makan yang berbentuk mewah-mewah tu.

Yang pasti sebelum makan baca doa makan, supaya diri dapat dihindari daripada kecelakaan atau sihir menyihir. InshaAllah.


More Nyummy Here

Thursday, January 21, 2016

SOFT SHELL CRAB BURGER DI ZAWARA COFFEE | BANGI SENTRAL


SOFT SHELL CRAB BURGER DI | ZAWARA COFFEE BANGI SENTRAL | Selama ni makan burger ikan, daging rusa, daging kambing, daging lembu dan ayam. Baru-baru ni ena cuba try test makan satu jenis burger yang belum pernah ena makan selama ni iaitu Soft Shell Crab Burger di Zawara Coffee. Perghhh unik betul burgernya sebab diperbuat daripada ketam.

Entri kali ni ena bukan nak cerita pasal burger ni sahaja, tetapi nak share tentang kedai makan Zawara Coffee yang merupakan kali pertama ena jejak kaki kat sini. Alhamdulillah dah tercapai untuk foodhunting kat kedai makan yang sangat dikenali ramai ni, dah lama nak pergi tapi tak ada rezeki lagi. Sebelum ni ena suka beli dress kat butik Zawara. Tapi kali ni ena nak cuba try test lepak makan kat kedai makannya pula.


ZAWARA COFFEE BANGI SENTRAL 


Zawara Coffee ini di miliki oleh Zawara Coffee Sendirian Berhad yang bertemakan kafe kopi. Zawara coffee telah meluaskan sayapnya di sekitar Bukit Jelutong, Bangi Sentral, Setapak, Cyberjaya, TTDI dan Shah Alam. Kali ni ena cuba try test di cawangan Zawara Coffee Bangi Sentral memandangkan tengah beli belah kat area sini.

Cara servis kafe ini adalah servis layan diri. Ala ala macam kat kedai KFC apa semua tu. Pergi ke kaunter, pilih menu yang kita inginkan dan terus bayar. Lepas tu, dia akan bagi satu device macam kat bawah ni kat kita.



Device ni berfungsi untuk panggil kita bila makanan atau minuman sudah siap. So, kita tak perlulah nak beratur panjang di kaunter menanti makanan siap. Just duduk kat meja, nanti device ni berbunyilah bila semua dah siap. Kita ambil makanan kat kaunter dan bawa ke meja makan kita. Memang sangat memudahkan tetamu yang datang. Memang terbaiklah kafe ni.


MENU YANG DIPILIH


Ena ke mari dengan partner foodhunter ena, Yazid macam biasa. Ena bukan pilih Soft Shell Crab Burger sahaja, tapi menu yang lain juga ena cuba try test. Sengaja pilih lain lain menu, boleh kongsi rasa makan yang lain. 

Nak tahu apa yang kami makan kat sini, sila scroll sampai bawah ye.


Soft Shell Crab Burger

Cheese Meltz Burger

Churros Chocolate

Mojito Coconut


FEEDBACK DARIPADA ENA

Mula-mula risau juga takut kecewa lagi sekali seperti ena kecewa kat entri sebelum ni. Tengok harganya pun boleh dikatakan mahal, tapi kami pejamkan mata jelah. Lagipun ramai kata kat sini sedap, roomate ena pun kata sedap. So ena yakin makanan kat sini sedap dan tak menyesal nak cuba try test makan kat sini.


Alhamdulillah, ena sangat puas hati dengan semua makanan yang di pilih kat sini. Burgernya yang sedap, homemade tak silap. Airnya pun perrrggghhhhh mantoppp chooo. Ena tak kisah kalau sedap tapi harga mahal, sanggup bayar berapa banyak sekali pun. Memng rasaa berbaloi dengan harga yang diletakkan di kafe ni. Lepas tu, kalau kita nak take away pun senang sebab makananya semua  dah diletak dalam bekas yang boleh kita bungkus bawa balik. Tak payah nak pergi kaunter, nak minta take away ke apa. Sangat kemas sistemnya!

Plus dengan keadaan kedainya yang sangat bersih, tiada bau yang kurang menyenangkan. Tandas pun wangi, bersih dan mewah gittew. Ahaks. Makan pun senang hati sebab dah bayar terlebih dahulu. Alhamdulillah, terima kasih Zawara Coffee sebab tidak mengecewakan hati ena. Cuma bab tempat nak tengok senarai menu tu agak serabut sedikit bagi ena, susah nak membaca. Everything dah okay. Lepas ni boleh lepak sini lagi.





DETAILS ZAWARA COFFEE

Serius ena cakap, you all tak akan menyesal kalau lepak makan atau minum kat sini. Kalau you all nk ketahu lebih lanjut mengenai kafe ni, boleh terjah ke laman sosial mereka di bawah ni. Klik jangan tak klik.



FACEBOOK

INSTAGRAM


WEBSITE



More Nyummy Here

Wednesday, January 20, 2016

38: WORDLESS WEDNESDAY | KECEWA DENGAN TORAN CAFE



WORDLESS WEDNESDAY | KECEWA DENGAN TORAN CAFE | Entry di mana kita hanya meletakkan gambar atau quotation sahaja dan membiarkan ia dijadikan sebagai jalan cerita atau perkara yang ingin disampaikan oleh empunya blog. Tak perlu taip panjang lebar.



Harga : Kecewa
Kuantiti makanan dan minuman : Kecewa
Rasa makanan dan minuman : So So
Bau kedai: Kecewa sebab bau jamban sampai ke kaunter 




Tak affordable langsung seperti yang dikatakan di logo Toran Coffee. Mohon perbaiki ye. InshaAllah ena doakan semoga terus maju jaya. Keep moving forward and keep learning from mistake. You can do it!


More Nyummy Here

Tuesday, January 19, 2016

SET KAMBING BAKAR TERBAIK | WARUNG SAUDAGAR | BANTING



SET KAMBING BAKAR TERBAIK | WARUNG SAUDAGAR | BANTING  | Baru-baru ni ena menetap kat Banting untuk beberapa hari untuk enjoykan diri selepas habis exam. Pada satu malam ni, partner foodhunter ena si Yazid, bawa ena dengan abang sulung dan adik perempuan dia kat satu kedai makan kat Banting untuk makan malam. Dia nak belanja. So alang-alang tu ena terus buat foodhunting cuma tak snap banyak gambar sangat la.

Bak kata si Yazid ni, antara menu feymes kedai makan ni adalah kambing bakar set bersama air dan nasi putih. Selama ni, si Yazid ni asyik sembang dalam whatsApp pasal kedai makan ni dan menyebabkan ena terus teringin nak makan. So, pada malam tersebut dapat la ena merasa kesedapan daging kambing kat Warung Saudagar Kambing Bakar.



WARUNG SAUDAGAR KAMBING BAKAR, BANTING

Di Kampung Sungai Lang Baru, Banting

Kedai makan ni bukan setakat sediakan kambing bakar sahaja, malah burung puyuh dan ayam bakar pun ada. Ena teringin nak makan burung puyuh tapi rasanya nak pilih kambing bakar terlebih dahulu. Next time boleh try burung puyuh lak. Keadaan kedai makan ini dijamin bersih, halal dan selesa untuk makan malam. Empunya tuannya pun orang Melayu, orang kampung Sungai Lang Baru Banting sini juga.

Warung Saudagar Kambing Bakar ini terletak di bersebelahan dengan Masjid Sungai Lang Baru Banting. Kepada yang tak tahu di mana letaknya tempat ini, boleh wazekan sahaja ke masjid ni. Nanti you all akan nampak signboard seperti gambar yang ena snap kat bawah ni.





FEEDBACK DARIPADA ENA

Nikmat yang amat sangat makan nasi putih yang panas bersama daging bakar kuah black pepper kat sini. Daging kambingnya lembut, tak liat, tak berbau hanyir dan kuantitinya pun banyak. Kuah black peppernya pun usah cakaplah, memang terbaiklah! Tambahan pula perah dengan limau nipis, fulamaaakkk bertambah MANTOPPP!! 

Serius ena sangat puas hati makan kambing bakar kat sini. Ena masa ni pilih yang set sekali dengan air, lagi berbaloi pilih yang set. Airnya pula sejenis air detox, ada gabungan lemon, limau nipis, daun mint, asam boi dan laici. Tak tahu nama airnya apa tapi fresh sangat rasanya. Nyumm nyumm! Boleh repeat lagi nanti kalau ke Banting lagi. Bukan mahal sangat pun satu set.


Satu set : RM10

Itu sahaja daripada ena, so ena sarankan mereka yang berada di Banting untuk cuba try test makan set daging bakar ni. Confirm tak menyesal. Yeahh!!! Tapi bagi mereka yang tak boleh makan kambing tu, tak digalakkan untuk try ye. Heeee.


More Nyummy Here