Thursday, June 30, 2016

KAD RAYA AIDILFITRI 2016 | WAWA ASHIHARA


KAD RAYA AIDILFITRI 2016 | WAWA ASHIHARA | Haaa, ini pula kad raya ketiga yang ena terima daripada kawan-kawan blogger ena. Dapat pula dari kak blogger yang comel ni iaitu kak Wawa Ashihara. Auuuummm. Tak silap ena tahun lepas pun dia ada bagi kad raya ke ena. Tak ingat, nanti nak cek balik. Banyak sangat kawan blogger nama Wawa ni, confius melanda diri kekadang. Maaf ye kak, otak ena ni mudah lupa. Heeee.

Apapun, terima kasih kak Wawa yang comel sebab senyap-senyap bagi kad raya ke ena. Tengok-tengok dah sampai semalam. Emmm, ye dah tu, tahun sebelum ni dia pernah bagi kad raya ke ena. Kalau tak mana dia tahu alamat ena ye dok. Ahaks. Memula ena ingat kak Wawa ni bawah umur daripada ena tau. Rupanya setahun lebih tua. Serius, nampak muda sangat dia. Ishhh comel sangat kak Wawa ni macam orang Jepun. Terima kasih lagi sekali kak dan selamat hari raya. Maaf tak dapat nak membalas. Mampu buat review kat blog ena sebagai tanda terima kasih.





JOM FOLLOW KAK WAWA ASHIHARA


More Nyummy Here

Wednesday, June 29, 2016

KAD RAYA AIDILFITRI 2016 | AMANINA AHMAD


KAD RAYA AIDILFITRI 2016 | AMANINA AHMAD | Alhamdulillah, ini merupakan kad raya kedua daripada rakan-rakan blogger ena. Kali ni ena dapat kad raya daripada kak Amanina Ahmad atau ena panggil Kak Nina. Ena suka tengok kad rayanya, comel dan sweet warnanya. Ena tengok blog kak Nina ni pun kemas je. Mesti orangnya suka benda yang comel-comel, simple dan kemas.


Terima kasih banyak-banyak kak Nina sebab sudi bagi kat raya kepada ena. Terharu sangat ada kawan-kawan yang ingat nak bagi kad raya pada ena. Ena tahun ni tak buat kad raya sebab tak ada masa nak buat. Kepala otak ni banyak memikir benda lain sampai tak ada mood nak tempah kad raya. InshaAllah tahun depan ena buat dan ena tak akan lupa bagi mereka yang sentiasa ingat nak bagi ena kad raya ni.




JOM FOLLOW KAK AMANINA AHMAD
More Nyummy Here

Thursday, June 23, 2016

KRIM UNTUK BUNUH JERAWAT | BENZAC AC

P/S: Krim ini untuk kegunaan luaran sahaja. Jangan suka suki nak makan noohhh. Dan ini juga bukan paid review ke apa. Ini perkongsian daripada ena. Ai is beli sendiri krim ni hokai.




KRIM UNTUK BUNUH JERAWAT | BENZAC AC | Kulit muka ena sejenis yang sangat sensitif dan senang nak naik jerawat. Kau khatamlah berapa jenis produk kecantikkan, sebulan dua je elok lepastu menjadi balik jerawatnya. Yang geram, akan tinggal berparut. Tu yang tak suka tu. Serius, bagi mereka yang dah lama kenal ena, mereka akan tahu muka ena ni berparut macam mana . Rimas okay.

Lepas cuba produk itu, cuba produk ini, result is zero juga. Last-last ena jumpa krim Benzac AC ni. Tapi sebelum tu, ena makan ubat antibiotik la, Doximycin, kasi bunuh kuman yang menyebabkan jerawat ni tumbuh. Ambil kat klinik UIAM jee, so free of charge sebagai student UIAM. Resultnya, alhamdulillah dah mula passive jerawat ni. Tapi takkan seumur hidup nak makan antibiotik, so ena stop makan.



Ena kenal krim bunuh jerawat ni daripada roomate ena. Nak cerita sedikit la macam mana ena tetiba yakin nak guna krim ni. Masa kami habis posting di Hospital Temerloh, tiba-tiba muka roomate ena ni dari muka yang flawless terus jadi teruk yang amat sangat dek jerawat. Berjangkit dengan kuman kat hospital gamaknya. Bukan roomate ena je, kawan-kawan yang lain pun kena. Ena ni usah cakap la, memang teruk nak mati la muka. Ooohhh stress! Roomate ena pergilah buat appointment dengan doktor pakar kulit UIAM, dan doktor tu bagi krim Benzac AC ni kepada dia. Alhamdulillah, setelah beberapa bulan guna, muka dia dari teruk berjerawat dan now terus jadi okay balik. Jerawat yang bernanah tu semua sudah menjadi kering. So, ena pun jadi 'wow' dan terus pergi beli krim ni kat farmasi sebab malas nak jumpa doktor pakar. Ekekekeke



KRIM BENZAC AC 5%

Tapi bukan senang nak jumpa krim Benzac Ac ni, kena pergi farmasi yang besar-besar. Ena beli ni pun kat Kuala Lumpur, farmasi yang ada kat dalam mall tu. Kat Watson pun susah nak jumpa, kena pergi Watson cawangan yang besar-besar. Haaa semua nak besar-besar ehhh. Ahaks


Krim Benzac Ac ni sejenis krim yang menghakis sebab tu hanya digunakan untuk luaran sahaja. Selain itu, Benzac AC ni ada 3 jenis mengikut percent seperti yang ena tunjuk diatas. So ada cara-cara dan protokol yang kena ikut. Kalau tak, krim ni sendiri yang akan membuat jerawat tu beranak-pinak macam terjadi kat kawan ena yang lain. Salah guna, habis naik jerawat sana sini. Namun, alhamdulillah, ena amalkan cara yang dinasihatkan, memang nampak perubahan pada kulit muka ena. Kawan-kawan ena pun kata kulit muka ena dah tak serabut macam dulu. Ahaks. 



CARA NAK MENGGUNAKAN BENZAC AC

Ena guna Benzac AC 5% sebab tak kuat sangat dan bersesuai dengan keadaan kulit ena. Krim ni kena apply 2 kali sehari, tapi ena buat sekali sehari je. Okay berikut adalah cara-cara nak guna




Protokol Kena Patuh
1) Lepas cuci muka, ambil sedikit krim Benzac AC ni dan apply pada muka senipis-nipisnya. Jangan tempek tebal-tebal. Krim ni menghakis, kalau kulit terhakis teruk akan jadi luka dan luka tu adalah salah satu sebab jerawat boleh naik.

2) Masa nak sapu pun ada cara, jangan sapu kasar-kasar. Lembut-lembut je. Dan disarankan sapu disekitar kawasan yang mudah naik jerawat atau yang dah naik jerawat

3) Lepas dah habis pakai (Bila nak pakai, you all boleh rujuk kat bawah), basuh muka dengan air dan jangan kasar-kasar

4) Nak keringkan muka lepas basuh pun jangan tonyok kuat-kuat tuala tu kat muka. Gentle je demi mengelakan kulit muka terluka



Masa Nak Sapu
1) Bagi yang baru sahaja pakai, guna krim ni 2 jam sehari pada waktu siang selama seminggu bagi kulit kita bersesuaian dengan krim ni

2) Lepas seminggu, kalau ada sebarang tindak balas yang negative sila apply krim pada bahagian yang berjerawat sahaja. Kalau makin teruk, sila stop.

3) Kalau okay, boleh dah pakai krim ni masa nak tidur.




Semua ni nasihat daripada doktor pakar kulit yang ena cakap tadi. Dan juga salah seorang lecturer ena yang merupakan salah seorang pengguna Benzac AC ni. Kulit muka lecturer ena ni usah cakap la, berkilat licin licau. Dia dah lama guna Krim ni, so memang patut la kulit mukanya macam tu.

You all boleh juga rujuk video kat sini. Dia guna yang Benzac AC yang 2.5%.





KOMPLIKASI YANG ENA DAPAT

Untuk permulaan ena pakai memang ada komplikasi atau kesan sampingan sedikit pada kulit. Sekarang Alhamdulillah la dah okay. Antara komplikasi yang ena dapat seperti:-

1) Kulit jadi kering
2) Jerawat pasir naik sebab tak apply krim ni dengan cara yang betul. Main tonyoh je
3) Kulit muka kemerahan sebab terletak krim ni banyak sangat
4) Muka jadi pedih sebab letak krim tebal sangat


Inilah muka sememeh ena. Yang putih-putih tu bila krim bunuh jerawat ni dah mengering kat muka.


Sekarang kulit ena dah serasi dan dah pakai krim ni nak dekat 4 bulan. Jerawat yang mana baru nak naik tu, ena tepek krim ni dan dalam dua tiga hari dah hilang. Parut pun sekejap je ada, tak macam sebelum ni berbulan-bulan baru nak hilang.

Selain itu, kulit muka ena disupport oleh skincare yang ena guna sekarang sebagai "royal user". Dah setahun ena pakai skincare ni dan produknya adalah Clinelle. Satu-satunya produk skincare yang berjaya mengubat kulit muka ena yang degil nak mati ni. Well, harga satu set ni pun melayang RM300 juga. Itu belum campur krim malam apa semua lagi. Huarrrggghhhh! Tapi tak kisah pun demi nak manjakan muka.




Itu sahaja perkongsian daripada ena sebab ada segelintir tanya muka ena dah semakin elok, apa ena buat dan apa ena guna. Dan inilah ena amalkan. Iktiar habis-habisan wehh! Yang pasti jaga pemakanan dan banyak minum air. Kena ubah lifestyle sedikit seperti dari malas nak workout jadi rajin nak bersenam. Sesiapa ada kulit muka degil macam ena ni, kena rajin, kuat dan sabar nak jaga muka. Kalau jenis tak kisah muka tu teruk berjerawat, terpulang la pada masing-masing.

Selamat berjaya




More Nyummy Here

Wednesday, June 22, 2016

JUADAH BERBUKA | RESEPI BENDI GORENG UDANG KERING


JUADAH BERBUKA | RESEPI BENDI GORENG UDANG KERING | Siapa kat sini suka bendi?? Kalau suka, kita geng. Yeahhh! Ena suka yang teramat sangat kalau bab bendi-bendi ni. Masa kecil-kecil dulu anti hiler dengan bendi ni. Tapi bila sekali dah cuba, perrrgghhh melekat sampai sekarang. Pantang nampak bendi mesti selera membuak-buak. Hehehe.

Okay, ena nak share satu resepi bendi goreng udang kering. Ini pun salah satu resepi yang my mom buat dan ena follow je. Ena follow sebab hasilnya sedap. Kalau buat bendi goreng ni, tak payah ada lauk lain pun dah tak mengapa bagi ena. Bertambah-tambah nasi beb! 


RESEPI BENDI GORENG UDANG KERING




Bahan-Bahan
-Tumbuk cili merah bersama bawang besar dan bawang putih. (Lebihkan bawang putih)
-Tumbuk udang kering (Ena suka letak banyak-banyak)
- Minyak zaitun / minyak biasa 
- Bendi (Ikutlah banyak mana nak)
- Sos tiram
- Kicap manis
- Garam

Cara-Cara
1) Masukkan sedikit minyak dalam fried-pan yang telah dipanaskan. Api sedang-sedang besar
2) Tumis cili merah, bawang besar dan bawang putih yang telah ditumbuk hancur
3) Bila naik bau, masukkan udang kering yang telah ditumbuk separa hancur.
4) Gaul untuk kasi sebati
5) Baru boleh masukkan bendi. Gaul sekali lagi dan biarkan bendi tersebut masak. 
6) Bendi dah nampak lebih lembik dari sebelumnya, taburlah kicap manis dan sos tiram mengikut kuantiti bendi yang you all letak
7) Tabur secubit garam dan biarkan segala rasa-rasa tu dah meresap dalam bendi.
8) Siap


Gitulah resepi campak-campak ena untuk bendi goreng udang kering. Senang je, tak ambil masa yang lama sangat. So, lagi setengah jam nak berbuka dah boleh siap sedia nak masak. Semoga berjaya. 


More Nyummy Here

JUADAH BERBUKA | RESEPI TELUR MUTIARA CARA ENA



JUADAH BERBUKA | RESEPI TELUR MUTIARA CARA ENA | Hari ni ena nak share resepi telur mutiara atau telur bungkus atau telur gulung dan macam macam lagi nama telur ni dipanggil oleh orang lain. Tapi ena panggil telur mutiara sebab my mom yang beri nama. My mom yang turunkan resepi ni kepada ena, well my mom the best chef for me. I love you mom.


Okay hari ni na nak share sedikit resepinya. Ena buat telur mutiara ni masa berbuka semalam dengan tunjuk ajar oleh my mom. Dah lama teringin nak makan telur mutiara ni, semalam alhamdulillah dapat juga buat. Memandangkan dah tak tahu nak masak apa yang berselera ditekak, so kita layan ni ye. Hehehe. Okay lets go!



RESEPI TELUR MUTIARA

Resepi ni adalah cara ena, dan ketika memasak ni ena masih belajar macam-macam benda. So, kalau rasa perlu ditambah baik lagi, sila suggest kat ruang komen. Sama-sama kita kongsi ilmu ketika bulan puasa ni. 





Bahan-Bahan
-Tumbuk bawang merah kecil & Bawang putih (Untuk tumis. Kalau suka bawang banyak, letak banyak)
- Minyak zaiton / minyak biasa / mentega
- 1/2 daging lembu /ayam kisar jenama Ramly (Nak buat lebih pun tarak masalah)
- 1 biji lobak merah potong dadu (Ikut minat, kalau suka letak lebih)
- 1 bawang besar Holand potong dadu (Bawang besar yang warna kuning tu) 
- Bunga kobis (Ikut kesesuaian kuanti daging, banyak sangat pula tak sedap)
- Cendawan butang potong dadu
- Daun sup potong halus-halus
- 1 tbs cili kering kisar
- 3 tbs Kicap manis (Ikut kuantiti)
- 2 tbs sos tiram 
- Garam 
- 4 atau 2 biji telur ayam



Cara-Cara

Inti Telur Mutiara
1) Masukkan minyak zaitun / minyak biasa / mentega dalam kuantiti yang sedikit agak-agak dalam 3 sudu makan
2) Tumis bawang-bawang yang ditumbuk dengan cili kering kisar sampai keluar bau
3) Masukkan daging hancur sebab nak air daging tu keluar
4) Tabur secubit garam. Jangan letak banyak-banyak, secubit dah sebab nak letak sos tiram nanti
5) Nampak macam daging dah separuh masak, masukkan bawang holand yang dipotong dadu. 
6) Dalam 3 minit, masukkan lobak merah, cendawan butang dan bunga kobis
7) Baru letak sos tiram, kicap manis. Ikutlah banyak mana, tapi jangan letak terlampau banyak-banyak.
8) Masak sehingga nampak separa kering atau dah sebati semuanya, baru masuk daun sup.
9) Gaul-gaul sampai daun sup nampak dah masak. 
10) Siap


Goreng telur dadar
1) Pukul satu gulung dalam 2 atau empat telur. Macam nak buat telur dada. 
2) Letak secubit garam dan terus pukul sampai keluar sedikit buih
3) Panaskan Fried-Pan, letak sedikit mentega. Api jangan terlampau kuat.
4) Tuang telur yang dipukul tadi nipis-nipis dalam fried-pan. Pandai-pandai adjust fried-pan macam mana nak kasi nampak bulat dan nipis.
5) Tak payah terbalik-terbalikkan telur. Kalau nipis telurnya, kita biarkan sebelah sahaja yang menghala ke body fried-pan tu dah memadai.
6) Siap


Telur Mutiara
Lepas dah siap semua, balutlah inti yang dimasak tadi dengan telur. Dah boleh makan dengan nasi panas-panas.




Itu sahaja ena nak kongsikan resepi cara ena. Walaupun plating tak lawa tapi rasa telur ni wallaweeehhh! Layan habis laaaa. Resepi telur ni tak ada protokol sangat, kita ikut la nak letak banyak mana yang bersesuai dengan kuantiti. Ena masak ni pun kena pandai-pandai agak sebab yela time puasa macam mana nak rasa. So, kalau dah tahu bagaimana rasa segala bahan yang digunakan, inshaAllah you all dah boleh agak nak letak banyak mana.

Selamat mencuba! Nanti sharelah resepi masing-masing. Petang ni ena nak cuba ayam serai ala thai resepi kak blogger Azhafizah pula. We will see menjadi ke tak. 


More Nyummy Here

Tuesday, June 21, 2016

KAD RAYA AIDILFITRI 2016 | SHIDA RADZUAN


KAD RAYA AIDILFITRI 2016 | SHIDA RADZUAN | Alhamdulillah, ini merupakan kad raya yang pertama ena dapat daripada kawan blogger ena yang lebih dikenali sebagai kak Shida Radzuan. Ena dengan kak Shida ni dah lama kenal dalam dunia blogger ni. Sejak ena awal-awal kenal apa itu blogger tu semua. Masa hari jadi ena dulu ni pun, kak Shida ni pernah hadiahkan ena sehelai tudung dan ena masih simpan tudung bawal tu. 

Haaa! Kalau you all nak print kad raya ke, bisnes kad ke, you all boleh contact kak Shida ni. Dia menyediakan perkhidmatan sedemikian. Harga dah la murah malah kualitinya pun bagus sebab ena dah dua tahun print kad raya dengan kak Shida ni. Terbaikk! Apapun, terima kasih banyak-banyak kak Shida Radzuan sebab tak pernah lupa nak bagi kad raya kepada ena. I love you soo much!



JOM FOLLOW KAK SHIDA RADZUAN



More Nyummy Here

KHASIAT TERSENDIRI SENGKUANG CINA | WATER CHESTNUT


KHASIAT TERSENDIRI SENGKUANG CINA | WATER CHESTNUT | Sengkuang Cina adalah sejenis ubi yang hidup di paya dan juga makanan ruji dalam masakan orang Cina. Sebab itu kot dipanggil sengkuang cina. Selalunya sengkuang cina ni orang buat dalam masakan tapi ena lebih suka makan macam tu je. Sejak ena kecil lagi, sengkuang cina ni merupakan snack kegemaran ena. Cuma jarang beli sebab susah nak jumpa dah sekarang. Harga pun dah makin mahal.

Dulu ena beli selonggok dan banyak juga kuantitinya, dalam harga RM5 je. Sekarang dah naik sampai RM10. Mungkin sebab susah dah nak jumpa atau susah nak tanam. Entahlah. Tapi ena kalau jumpa, memang pejam jee mata dan beli. Kegemarannn hokaii!


KHASIAT SENGKUANG CINA


Mungkin ramai yang tak kenali sengkuang ni. Ada segelintir kawan-kawan ena ingat bawang sebab kalau sekali imbas nampak macam bawang. Saiznya pun lebih kurang bawang. Dan sengkuang cina ini juga mengandungi khasiat yang tersendiri yang ena sendiri pun tak ketahui.

Berikut adalah khasiat tersendiri sengkuang cina yang ena tahu.

1) Penawar bronchitis ( Lebih kurang penawar batuk)
2) Menurunkan tekanan darah tinggi
3) Dapat meredakan selesama dan demam
4) Elok dimakan oleh ibu yang hamil demi mengelakkan anak dapat kuning teruk (Jaundice)
5) Mengandungi vitamin C yang tinggi 
6) Mempunyai anti-radang yang kuat 




Masa beli sengkuang cina ni pun ada seorang berbangsa Cina ni cakap, "Manyak bagus ini ubi". Tak sangka sengkuang yang ena ngap dari kecil ni mempunyai banyak kelebihan. Patutlah mahal. So, tak adalah rasa membazir sangat. You all boleh dapatkannya di pasar atau mall-mall yang berdekatan. Macam ena tulis kat atas, sengkuang cina ni susah nak jumpa sekarang. So, selamat berjaya. 

Siapa pernah makan? Sila angkat kaki. Ahaks. Itu sahaja perkongsian ena Subuh ni.

More Nyummy Here

Thursday, June 16, 2016

RINDU SUASANA BERBUKA DAN BERSAHUR | #INDAHNYARAMADAN


RINDU SUASANA BERBUKA DAN BERSAHUR | #INDAHNYARAMADAN | Marhaban Ya Ramadhan! Marhaban Ya Ramadhan! Ramadhan Tiba! Ohhh myyy!!! Tak tahu nak gambarkan perasaan ena ni bagaimana setiap kali menjelang bulan yang mulia ni. Semenjak 3 tahun yang lepas lagi, ena macam ni tau. Baru terasa akan kegembiraan yang sebenar apabila menyambut bulan Ramadhan. Mungkin sebab sejak puasa pada tiga tahun yang lepas, my life and my happiness bertukar 360 darjah hingga sekarang. I love my life now, bersyukur sangat-sangat. Sebab itu ena rasa seronok setiap kali nak berpuasa dalam bulan Ramadhan. Alhamdulillah!

Okay bila puasa je, mesti teringat-ingat suasana berbuka puasa di rumah bersama-sama dengan keluarga yang tersayang. Mana yang sedang merantau tu, mesti meriah pergi berbuka atau bersahur dengan rakan-rakan seperjuangan. Itulah yang ena rasai selama ni, kawan-kawanlah penceria ena ketika berbuka puasa. Petang-petang je start enjin kereta dan serbu bazaar Ramadhan yang berdekatan. Berhimpit-himpit cari makanan untuk berbuka dan tapau sekali untuk sahur. Beli macam nak makan 10  orang, last-last tak habis. Kah! Entah la, memang ena rindu sangat perasaan waktu berpuasa. Sebak pun ada, seronok pun dan tak sabar nak raya pun ada. Oopppsss. Ahaks.



AKTIVITI ENA KETIKA RAMADHAN 2016




Sudah sekian lama ena tak berpuasa kat rumah. Dapat balik pun lagi tiga empat hari lagi nak raya. Sedih tau, hurmm. Pada tahun ni Alhamdulillah, seronok tak terkata. Disebabkan cuti yang lama, ena berpeluang untuk berpuasa selama sebulan di rumah bersama mak dan ayah ena. Suasana Ramadhan yang paling indah dan paling menggembirakan hati ena apabila dapat puasa sepenuhnya dengan keluarga tersayang. Yela, sahur bersama, berbuka bersama dan solat tarawih bersama. Oh my!! You feel me right? 




Okaylah, sebagai #IAFoodhunter dan blogger makanan, ini masanya ena nak pergi ber”foodhunting”. Masa bulan Ramadhan ni la rasa excited nak share makanan-makanan yang best untuk berbuka dan juga untuk bersahur. Tambahan pula tengah cuti, nafsu memburu makanan semakin bercanak-canak la. Yeahh! Mahu release tension maaaaa.

Kali ni ena nak share satu menu yang menarik untuk berbuka dan sahur daripada McD. Masa ini ena di diluar kawasan sebab nak pergi shopping di suatu tempat ni. So tak tahu nak makan kat mana dah, nak pergi bazar dah tak larat. Ena serbu ke McD, tengok macam best jeee menu untuk Ramadhan. Harga pun not bad.


Memori terindah berbuka puasa bersama kawan-kawan pada tahun yang lepas




MENU YANG DIPILIH

Memula ingat nak makan burger McD yang ena dah biasa makan selama ni. Masa ena mai, eh ehhh ada menu baru laaa. Menu special untuk berbuka sepanjang bulan puasa ni. So, ena pilih dua-dua iaitu Foldover Mashwi Daging dan Foldover Lazeez Chicken. Satu untuk ena, satu untuk partner foodhunter ena. Tengok macam menarik dan mengenyangkan, sebab tu pilih menu Selera Ramadan McD ni.


Foldover Lazeez Chicken






Foldover Mashwi Daging







FEEDBACK DARIPADA ENA

Bagi ena, yang specialnya roti Arab tu. Lembut je, tak terlampau nipis dan tak terlampau tebal. Sedang elok nak berbuka puasa dengan menu McD yang ni. Dalamnya Foldover Lazeez dihidangkan bersama 2 kepingan ayam gril, salad segar dan sos bawang putih. Manakala Foldover Mashwi disajikan dengan daging digril empuk, salad segar yang disempurnakan dengan sos pedas unik. Mantapppp!

Harga pun tak terlampau mahal dan tak terlampau murah. Boleh la bagi mereka yang sedang merantau atau sedang mencari kedai makan untuk berbuka, untuk cuba try test menu Selera Ramadan dua jenis ni. You all boleh dapatkannya di McD yang berdekatan dengan rumah you all. 





WEBSITE:

FACEBOOK:




More Nyummy Here

Tuesday, June 14, 2016

JUADAH BERSAHUR | JUS PISANG KURMA RESEPI ENA



JUADAH BERSAHUR | JUS PISANG KURMA RESEPI ENA | Actually ena tak tahu nak bagi nama apa, so panggil jus pisang kurma la. Kali ni ena nak share jus pisang cara ena ni yang sesuai untuk mereka tidak berselera nak makan berat pada waktu sahur. Disebabkan pisang dengan kurma bergabung dalam satu jus, so rasanya agak manis. Oleh itu, agak tak sesuai bagi mereka yang ada penyakit kencing manis.

Jus pisang ni pun ena ambil idea daripada orang lain cuma resepi orang tu tak letak kurma. Ena letak kurma ni sebab kurma adalah elok untuk berikan kekuatan pada tenaga orang yang sedang berpuasa. Tapi maaflah kalau tersama dengan resepi orang lain. Ahaks. Kita share-share ilmu dapat pahala ye dok?



RESEPI JUS PISANG KURMA

Berikut ena share sedikit cara-cara ena buat jus pisang ni. Senang dan cepat. Tak banyak karenah pun jika semua bahannya ada. Ahaks. Okay, selamat mencuba ye.


Bahan-Bahan
1) Pisang 3 biji
2) Kurma 5 biji
3) 1 atau 2 cawan susu segar low fat 
4) 5 ketul ais


Cara-Cara
Blender je semua bahan. Dah siap. Sebelum makan pastikan selawat dan baca doa makan terlebih dahulu. Dan digalakkan makan 15 minit sebelum nak habis waktu sahur. Tambahan lagi, lepas minum jus pisang ni jangan lupa minum AIR KOSONG dua gelas paling kurang sebab jus pisang ni manis. 





Alhamdulillah, ena sendiri dapat rasa perbezaannya. Tak rasa mengantuk pun lepas bersahur. Selalu tahan mengantuk juga sebab bagi diri tak tidur lepas sahur. Tapi bila minum jus ni, mata segar bugar. Maybe effect atau kadar daripada sympathetic dan parasympathetic dalam badan kita juga. Dan yang pasti tandas akan menunggu you all selepas tu. Ahaks.



More Nyummy Here

Saturday, June 11, 2016

JUADAH BERBUKA | DAGING MARINATE RESEPI CAMPAK-CAMPAK


JUADAH BERBUKA | DAGING MARINATE RESEPI CAMPAK-CAMPAK | Perghh ramai pula bertanya macam mana nak masak daging marinate yang ena ada share baru-baru ni. Ni yang nak sharelah juga resepinya. Serius, resepi ni memang buat ikut suka hati ena je. Bahannya pun ena main campak-campak je tapi masih tak terover la. Kalau dah tahu rasa setiap bahan yang dicampak tu, you all boleh kawal kuantitinya dalam masakan.

Ena masak daging ni pun sebab dah tak lalu nak makan benda berat ketika berbuka. Mujurlah kat rumah ni ada stok daging, so ena terus buat daging marinate ni. Ena selalu makan daging ni dengan salad dan nasi putih panas-panas. Tu je. Kalau rajin, buat pencicah air asam. Tapi berbuka kali ni makan daging tu dengan nasi putih panas-panas je. Itu pun dah cukup nikmat bagi ena. 





RESEPI DAGING MARINATE

Ena just share bahan-bahan dan cara nak masaknya sahaja. Ena buat selama ni ikut agak ena je sebab dah selalu buat, so dapat agak berapa banyak nak kena letak apa semua. Apapun, selamat mencuba.


Bahan-Bahan

1) Potong daging batang pinang (Ikutlah banyak mana yang you all nak)
2) 2 atau 3 sudu sos tiram (Mengikut kuantiti daging)
3) 3 atau 4 sudu kicap manis (Mengikut kuantiti daging)
4) 3 sudu madu lebah
5) Halia, bawang merah kecil dan bawang putih ( Tumbuk sampai lumat)
6) Mentega


Cara Masak

1) Gaulkan kesemua bahan dengan daging batang pinang. Perap / marinate selama 4 jam. Lebih pun tak apa. Jangan letak garam dan gula dah. Nak letak lada hitam boleh. 

2) Dah siap perap, masukkan mentega dalam kuali. Jangan letak banyak sangat, dalam satu sudu dah. Ena tak guna minyak masak. 

3) Bila mentega dah cair, masukkanlah daging marinate tu. Masak sampai nampak daging tu dah jadi warna cokolat gelap.

4) Pastikan api jangan terlalu besar sebab ada madu. Madu senang nak hangus, so guna api yang sedang-sedang besar. Daging pun akan masak dengan sempurna.

5) Siap!



Ahaks, itu je caranya. Ena ni kalau ikut resepi memang tak menjadi la masakan tu. Suka masak ikut suka hati ena nak campur apa pun. Janji hasilnya nyummy wallawehhhh!! Cuma ena lepas ni kena terapkan cara memasak yang lebih sihat. InshaAllah slow-slow.

Itu je ye, selamat mencuba resepi ena simple sangat ni. Salam Ramadhan 2016.



More Nyummy Here

Thursday, June 09, 2016

JUADAH BERBUKA | NASI GORENG TOMYAM BERTUNA


JUADAH BERBUKA | NASI GORENG TOMYAM BERTUNA | Alhamdulillah, harini hari ke 4 kita berpuasa dengan jayanya. You all berbuka apa je hari ni? Mak ena dah tak tahu nak masak apa dah yang menyelerakan kat perut kami ni. So, ena ambil keputusan untuk masak hari ni. Masak simple-simple je ikut cara ena. Janji sodappp! Ahaks. 

Okay, menu utama hari ni ena masak Nasi Goreng Tomyam Bertuna. Tudiaaa nama, siap bertuna bagai. Ahaks. Ena letak tuna, sebab tu ada 'bertuna' tu. Dulu masa ena kat rumah kat Temerloh, memang selalu juga masak nasi goreng ni. So, nak kata reti tu boleh la sebab ena rasa masak nasi goreng ni senang juga. Campak-campak je. Cuma time puasa ni agak mencabar sedikit sebab tak boleh nak merasa time memasak. Tak tahu terlebih gula ke, terlebih garam ke, apa yang terkurang ke. Serius kena pandai agak. 


RESEPI NASI GORENG TOMYAM BERTUNA

Oleh sebab ena main agak je tadi, Alhamdulillah sedang-sedang elok je Nasi Goreng Tomyam Bertuna ena. Fiiiuuhhhh! Ditambahkan pula tuna yang ena guna memang super sedap, so lega hati ena sebab dapat hasil yang memuas.

Tuna yang ena guna adalah TC Boy Malaysia. Banyak jenis tau tuna ni, tapi untuk sajian Nasi Goreng ena ni, ena rasa sesuai guna tuna jenis Solid In Extra Virgin Olive Oil. So berikut adalah resepi simple daripada ena.






Bahan-bahan:

1) Nasi untuk 4 orang makan yang disejukkan (2 pot)
2) 2 biji bawang merah kecil, 2 biji bawang putih (Bahan untuk tumis)
3) 1 biji telur
4) 2 setengah sudu tomyam
5) 1 tin tuna TCBoy Solid In Extra Virgin Olive Oil
6) 2 helai daun limau purut (Carik sedikit)
7) Ayam Mentah (Hiris dadu)
8) Kicap manis 
9) Garam
10) Gula

11) Mentega & Minyak


Cara-cara:

1) Gaul nasi dengan secubit garam dan secubit gula terlebih dahulu. Petua my mom. 

2) Panaskan minyak dan mentega. Jangan terlampau banyak sangat atau terlampau sedikit sangat. Sekadar untuk menumis. Api masa ni jangan over besar, nanti cepat hangus bawang nanti.


3) Tumiskan bawang putih dan bawang merah kecil yang dihiris halus / tumbuk kasar. Sampai naik bau.

4) Masukkan ayam untuk kasi masak terlebih dahulu. 

5) Rasa macam ayam dah nak masak, masukkan telur, tuna TC Boy dan semua perencah tomyam. Gaul sampai nampak macam nak kering. Pastikan kuatkan api lebih sedikit daripada menumis tadi.


6) Masuk nasi yang dah disejukkan tadi. Gaul sampai sebati semuanya. Tuang sedikit kicap manis. Kalau taknak guna kicap pun dah okay. Ena jenis masak nasi goreng suka letak kicap sedikit.

7) Rasa dah nak boleh angkat tu, baru letak daun limau tadi. Daun limau tu untuk menaikkan bau sahaja. So tak perlu masak lama-lama dah. 

8) Siap! Ena tak suka letak serai sebab tak gemar sangat bau serai kalau masak nasi goreng ni. 






Itulah Nasi Goreng Tomyam Bertunakan TC Boy Malaysia ikut cara ena. Kalau ada terkurang atau terlebih tu, minta maaf la ye. Ena ni sekadar kongsi apa yang ena tahu dan apa yang ena praktik, kena banyak belajar lagi ni. Yeahh! I love to try everything. 


Apapun, pastikan you all pilih tuna jenama ni ye. Memang nyummmy! Okaylah, itu sahaja daripada ena. Esok nak masak apa pula ye? Emmm Emmmm. Sotong ada, udang ada, macam dah dapat idea je niii. Weeeee~ Nantikan esok ye. 


More Nyummy Here

Wednesday, June 08, 2016

MAKAN DALAM CAFE | CHICKEN GRILL TERBAIK DI BANTING


MAKAN DALAM CAFE | CHICKEN GRILL TERBAIK DI BANTING | Alhamdulillah, dengan izin Allah partner foodhunter ena, Yazid telah berjaya menubuhkan cafe hak milik tersendiri di Banting. Atas usaha penat lelahnya selama ni, sekarang membuahkan hasil yang sangat memuaskan. Ena pun turut tumpang bahagia dan seronok dengan percapaiannya sekarang.

Ena tengok ramai bagi feedback yang positive mengenai kedai makan milik partner ena ni. Cuma biasalah untuk permulaan ni ada juga kelemahan yang perlu kena touch up lagi. Kita try and error mana yang patut kannn. Practice make perfect, tak ada benda yang memang perfect dan sempurna sungguh di atas bumi ni. Okay, nama kedai makan tersebut adalah Makan Dalam Cafe. Nak tahu lebih lanjut, sila scroll entri ini sampai habis ye. 


MAKAN DALAM CAFE, BANTING




Makan Dalam Cafe ini terletak di Kampung Sg.Lang Tengah, Banting dan bersebelahan dengan Gunting Karat Babershop. Penduduk Banting mungkin tahu tempat ni berada di mana. Bagi mereka yang masih tak tahu, boleh waze ke 'Gunting Karat Babershop'. Kedai makan di sebelah kedai gunting tu sahaja. 


Makan Dalam Cafe ini dibina dan direka daripada hasil rekaan ownernya sendiri. Yang menukang, yang banyak mengeluarkan modal, yang banyak berjasa menghidupkan cafe ini pun adalah ownernya juga. Hebat kannn! Dan juga tidak lupa rakan-rakan seperjuangan dan family Yazid yang telah banyak memberikan semangat, dorongan, nasihat dan kekuatan kepada Yazid supaya tidak putus asa di tengah jalan. Ena sekadar tempat mendengar luahan perasaan ni pun rasa susahnyaaa nak hidupkan satu cafe. Ni pula ownernya yang kena perah keringat apa semua. Syabas ena ucapkan sebab dah berjaya!





Makan Dalam Cafe ini menekan masakan western dan nasi lemak secara santai. Kalau you all mai, lepak, makan, santai sambil layan cerita kat sini. Berikut adalah masa operasi kedai makan ni.
MASA OPERASI:
Hari: Isnin - Ahad
Masa: 6pm-12am





MENU YANG MENARIK

Kat sini, ena tengok ramai yang suka Chicken Chop, Nasi Lemak Ayam Berempah, Chicken Grill dan Lamb Chop. Dan paling banyak orang datang akan pilih Chicken Grill. Berikut adalah menu yang ada kat sini dan semuanya memang terbaiklah rasanya.

Lamb Chop

Chicken Grill

Burger Makan Dalam

Chicken Chop

Ayam Drumstick Black Pepper
  
Nasi Lemak Ayam Berempah

Cheezy Fries

Laksa Kaw-Kaw





FEEDBACK DARIPADA ENA

Harga dah la berpatutan, semua makanan kat sini pun sedap-sedap. Chicken chopnya pun ada rasa yang tersendiri sebab ayamnya diperap terlebih dahulu sebelum goreng menggunakan secret recipes keluarga Yazid. Resepi tu semua hasil daripada air tangan mak kepada Yazid. Kedai makan ni boleh dikatakan kedai makan family. Yang memasaknya pun adik-adik perempuan kepada Yazid juga.

Alhamdulillah, memang puas hati makan kat sini. Ramai yang tak puas hati sebab harganya murah sangat. Ahaks. Permulaan kannn. Kebersihan kedai pun sentiasa terjaga oleh pekerja kat sini. Cuma servisnya agak lambat sedikit sebab yela kebanyakkannya minta yang bergrill. Memang lambatlah jawapnya, namun akan cuba buat secepat yang mungkin. Untuk permulaan ni memang la macam tu kan.







DETAILS MAKAN DALAM CAFE, BANTING

Untuk buat masa sekarang, you all boleh terjah Instagram official Makan Dalam Cafe. Atau you all boleh terus berurusan dengan Yazid atau ena sendiri sekiranya ada sebarang pertanyaan atau cadangan yang ingin diluahkan.


FACEBOOK:


INSTAGRAM:




More Nyummy Here