Sebarang Review / Pengiklanan --> INAAINAA92@GMAIL.COM (Email)

Monday, May 23, 2016

CARA NAK KURANGKAN NAMPAK KUNING | EFFECT CHROME IPHONE



CARA NAK KURANGKAN NAMPAK KUNING | EFFECT CHROME IPHONE | Kali ini ena nak share serba sedikit yang ena tahu pasal edit mengedit ni. Ramai juga pengguna iphone yang mana selalu snap gambar guna effect Chrome, tanya pada ena macam mana nak hilangkan warna kuning bila guna Chrome. Mana yang guna iphone tahulah kot apa yang dimaksudkan kuning tu. 

Rasanya smartphone yang lain pun dah mula ada effect Chrome ni kalau tak silap ena. So, boleh la cuba try test cara ena ni. Namun, kadang kala warna kuning tu susah juga nak hilangkan. Kalau dapat hilangkan pun, gambar jadi warna pudar. So, kena pandailah nak main-main dengan edit bahagian yang lain. Ena selalu edit benda tu dekat Adobe Photo kat laptop je. Tapi kali ni tak payah nak susah-susah nak transfer gambar bagai apa semua. Semua guna aplikasi pada smartphone sahaja.


LANGKAH-LANGKAH KURANGKAN KUNING

Okay, salah satu applikasi edit gambar yang selalu ena guna adalah PS Express. Ena suka edit gambar kat sini sebab senang dan ringkas. Kepada yang nak cuba, boleh cuba try test install aplikasi ni, Android dan iOS boleh guna. Memandangkan ena guna iOS, so ena tunjuk untuk penggunaan iphone atau sekeluarga dengannya.


1) Install PS Express







2) Pilih gambar you all kat gallery photo masing-masing






3) Lepas tu klik kat bahagian yang ena bulatkan kat bawah ni






4) Slide dan Pilih part "Temperature"






5) Adjust la dengan menurunkan kadar temperature yang you all nak 






6) Siap!




Kalau nak terus guna applikasi dalam Instagram pun boleh. You all boleh adjust kat bahagian 'Warm' seperti ena tunjuk kat bawah ni. Adjustlah sampai mana yang you all rasa sesuai dan cantik. 







So, warna terover kuning effect daripada menggunakan Chrome tu boleh dikurangkan. Tapi ena ada juga adjust bahagian lain lepas kurangkan warna kuning tu seperti shadow, vibrance, tint dan sebagainya sampai lebih menarik bagi ena. 

Itu sahaja daripada ena, selamat mencuba.




PS Express iOS


PS Express Android




Share

Other Article

CARA NAK KURANGKAN NAMPAK KUNING | EFFECT CHROME IPHONE
4/ 5
Oleh

4 Comments

Tulis Comments
avatar
24.5.16

haah kalau amek gmbo pakai iphone kekadang over benau kuningnya T_T thanks Ena

Reply
avatar
24.5.16

nak kurangkan demam kuning..kekeke..tq dik tutorial bagus nie!

Reply
avatar
30.5.16

Kak juju pakai samsung...bagus gak ena buat tutorial ni...well done adik

Reply
avatar
9.6.16

kalau kuning memang sush nak buat..thanks sharing

Reply