Sunday, August 30, 2015

TUTORIAL LETAK GAMBAR DAN LIKERS DI ENTRI | INSTAGRAM


TUTORIAL LETAK GAMBAR DAN LIKERS DI ENTRI | INSTAGRAM | Entri kali ini ena nak kongsikan cara-cara untuk masukkan gambar atau video daripada instagram ke dalam entri. Bukan setakat gambar sahaja, likers, berapa komen dan caption pun boleh kita masukkan sekali. Menarikkan??? Kalau nak tahu caranya, sila teruskan membaca.


Mudah sahaja caranya, tak rumit pun dan pasti semua orang pun boleh melakukannya juga. Tutorial ini pun hasil daripada tunjuk ajar kak blogger Julia Johari. Terima kasih ye kak Ju Juu. Dengan ini, ena share dengan yang lain pula. Jom kita belajar.




CARA-CAR LETAK GAMBAR DAN LIKERS

1) Buka instagram masing-masing di browser laptop / phone. Bukan pada apps IG di phone ye. Kalau yang buat public tu, tak payah login pun tak mengapa.




2) Klik pada Video / Gambar yang hendak di share.

3) Klik 3 dot di sebelah kanan bawah gambar. Boleh rujuk pada gambar dibawah.



4) Klik EMBED untuk dapatkan html code.



5) Klik 'Copy Embed Code'



6) Kalau nak caption gambar tu ada sekali, sila tick di 'Include Caption'

7) Lepas tu pergi tempat nak share entri dan gambar tersebut dan klik 'HTML' seperti gambar dibawah. Paste link Embed tadi.


8) Kalau nak ubah size, boleh tukar di nombor '2' yang ena tulis kat gambar rajah di atas.

9) Siap dan review terlebih dahulu.

10) Kalau nak centerkan, letak code '<center>' di hadapan code Embed tadi.




Share

Other Article

TUTORIAL LETAK GAMBAR DAN LIKERS DI ENTRI | INSTAGRAM
4/ 5
Oleh

10 Comments

Comments
avatar
31.8.15

thnk you for sharing...kalau nk ltk instagram kt sidebar cmtu gk ker..

Reply
avatar
31.8.15

nice sharing.. tq ina.

Reply
avatar
31.8.15

bagus tuto ni . blh la cuba kepada sesiapa yg berminat ...

Reply
avatar
1.9.15

waa.. boleh cuba buat lps ni.. tq2 ^_^

Reply
avatar
4.9.15

bagus ada tutorial ni..tq share Ena

Reply
avatar
5.9.15

Tq atas info ni..kalo nk buh widget ig sama gak ya sis

Reply
avatar
8.9.15

ooo..selalu akk screen shot je..hahaa

Reply
avatar
13.9.15

baru nak tanya... maceh kak ina

Reply
avatar
13.9.15

baru nak tanya... maceh kak ina

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)