TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP | WHATSAPP WEB

by - Friday, January 23, 2015


TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP | WHATSAPP WEB | Ena seorang yang sukar untuk layan WhatsApp apabila tengah bertungkus lumus buat kerja kat laptop. Memang tak pegang langsung handphone la alamatnya. Kalau ye pun, ena pasti akan balas lewat.

Lepas ena kembali guna WhatsApp original yang warna hijau ni, baru ena tahu bahawa whatsApp sekarang dah boleh guna di laptop. Setelah sekian lama guna whatsApp plus, langsung tak tahu menahu benda ni semua. Baru sekejap tadi ena cuba torai test kat laptop ena. Laaaaa senang je! Malah memudahkan lagi kerja ena. Tambahan pula, tak adalah typo lagi bila menaip guna keyboard laptop. Kalau tak, selalu kena buli dengan si dia sebab selalu typo time whatsApp. 

Oleh itu, ena nak share bagaimana nak menggunakan whatsApp di laptop. Check it outcha~



TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP

1) Pergi ke website ni terlebih dahulu : https://web.whatsapp.com/

2) Akan keluar seperti gambar dibawah ni. Lepas tu, scan CODE yang tertera di website tersebut. Cara nak scan, sila baca step yang ke '3'.




3) Scan code yang tertera pada website. Pergi kat smartphone memasing > WhatsApp > Setting > WhatsApp Web. Boleh rujuk pada gambar dibawah yang telah dibulatkan dengan warna merah.




4) Bila dah berjaya scan, taraaaaa! You all dah boleh start gunakan whatsApp di laptop you all. Apapun, sila baca arahan terlebih dahulu supaya mengelakkan sebarang tidak diingini berlaku dan dapat berwhatsApp dengan selesa.







Semakin mudah kerja ku lepas ni. Tak perlu kalut nak tengok phone bila tengah mengadap laptop. Balas whatsApp melalui laptop lebih mudah dan tiada lagi typo. InsyaAllah, Alhamdulillah. Kepada mereka yang belum ketahui benda ni, selamat mencuba ye. 


You May Also Like

9 Comments

  1. ramai kecoh2 nak try guna ni..huhu

    ReplyDelete
  2. skrin besar, baru puas whatsapp. hehe

    ReplyDelete
  3. Wahhh bagus tutorial ena ni...kalau buat biz online benda ni sgt perlu kan ena...mudha kerja tau leh jawab soklan2 customer...weeeeeee thanks ena :)

    ReplyDelete
  4. wahh canggih betul sekarang nie..siap versi web..thanks infonya

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum ina...wah mcm best jer ni...:)

    ReplyDelete
  6. Wah...nak try la ni...

    ReplyDelete
  7. mudah je..memang senang kerja takyah tengok phone dah kan..heee..tq Ena share tutorial

    ReplyDelete
  8. wah... bestnie... thanks sbb sudi kongsi pasal info nie... sy pun baru tau... tq ye... :)

    ReplyDelete