Friday, January 23, 2015

TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP | WHATSAPP WEB


TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP | WHATSAPP WEB | Ena seorang yang sukar untuk layan WhatsApp apabila tengah bertungkus lumus buat kerja kat laptop. Memang tak pegang langsung handphone la alamatnya. Kalau ye pun, ena pasti akan balas lewat.

Lepas ena kembali guna WhatsApp original yang warna hijau ni, baru ena tahu bahawa whatsApp sekarang dah boleh guna di laptop. Setelah sekian lama guna whatsApp plus, langsung tak tahu menahu benda ni semua. Baru sekejap tadi ena cuba torai test kat laptop ena. Laaaaa senang je! Malah memudahkan lagi kerja ena. Tambahan pula, tak adalah typo lagi bila menaip guna keyboard laptop. Kalau tak, selalu kena buli dengan si dia sebab selalu typo time whatsApp. 

Oleh itu, ena nak share bagaimana nak menggunakan whatsApp di laptop. Check it outcha~



TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP

1) Pergi ke website ni terlebih dahulu : https://web.whatsapp.com/

2) Akan keluar seperti gambar dibawah ni. Lepas tu, scan CODE yang tertera di website tersebut. Cara nak scan, sila baca step yang ke '3'.




3) Scan code yang tertera pada website. Pergi kat smartphone memasing > WhatsApp > Setting > WhatsApp Web. Boleh rujuk pada gambar dibawah yang telah dibulatkan dengan warna merah.




4) Bila dah berjaya scan, taraaaaa! You all dah boleh start gunakan whatsApp di laptop you all. Apapun, sila baca arahan terlebih dahulu supaya mengelakkan sebarang tidak diingini berlaku dan dapat berwhatsApp dengan selesa.







Semakin mudah kerja ku lepas ni. Tak perlu kalut nak tengok phone bila tengah mengadap laptop. Balas whatsApp melalui laptop lebih mudah dan tiada lagi typo. InsyaAllah, Alhamdulillah. Kepada mereka yang belum ketahui benda ni, selamat mencuba ye. 


Share

Other Article

TUTORIAL GUNA WHATSAPP DI LAPTOP | WHATSAPP WEB
4/ 5
Oleh

15 Comments

Comments
avatar
23.1.15

ramai kecoh2 nak try guna ni..huhu

Reply
avatar
23.1.15

skrin besar, baru puas whatsapp. hehe

Reply
avatar
23.1.15

Sob..sob..sob.. whatsapp kita dah kena ban..

Reply
avatar
23.1.15

Wahhh bagus tutorial ena ni...kalau buat biz online benda ni sgt perlu kan ena...mudha kerja tau leh jawab soklan2 customer...weeeeeee thanks ena :)

Reply
avatar
23.1.15

wahh canggih betul sekarang nie..siap versi web..thanks infonya

Reply
avatar
23.1.15

tak ada pun whatsapp web dalam handphone ..?

Reply
avatar
23.1.15

assalamualaikum ina...wah mcm best jer ni...:)

Reply
avatar
23.1.15

Wah...nak try la ni...

Reply
avatar
23.1.15

senang kalau guna lappy... xyah tgk phone daa..

kita baru nak buat entry , ena da buat da.. :D

Reply
avatar
25.1.15

mudah je..memang senang kerja takyah tengok phone dah kan..heee..tq Ena share tutorial

Reply
avatar
27.1.15

wah... bestnie... thanks sbb sudi kongsi pasal info nie... sy pun baru tau... tq ye... :)

Reply
avatar
21.11.16

Ade cara x nk hide yg kat whatsapp web tu supaya x nmpak bila kite last logged in kat laptop.....?

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)