Sunday, January 11, 2015

BREAKFAST QUAKER OAT | MAKANAN YANG SIHAT



BREAKFAST OUAKER OAT |  MAKANAN YANG SIHAT | Sejujurnya ena ni dahulunya kurang minat, bukan kurang memang tak suka makan Quaker Oat ni. Sebab tawar dan tak menyelerakan. My mom je suka makan. Tapi benda yang baik dan bagus untuk kesihatan selalunya tak sedap seperti peria, petai dan bawang.

Ketika kat rumah baru baru ni, ena cuba torai test buat resepi yang dikongsikan oleh kawan blogger ena iaitu FeeqSays dengan menggunakan Quaker Oat. Kawan ena ni memang seorang yang bina badan. Sado gituuu. Ekekekeke.

Pada mulanya, turutkan hati nak guna nestum je tapi tak mengapalah, kita cuba torai test letak Quaker Oat. Lagipun, berlambak Quaker Oat kat rumah ni, sajian my mother setiap pagi. Ekekekeke. So resepinya macam ni... sila teruskan pembacaan you all.




BAHAN BAHAN

1) Bekas
2) Quaker Oat / Oat jenama yang lain
3) Honey (Ena guna Manuka Honey yang pure mai dari New Zealand. Abang ena yang beli)
4) Buah-buahan (Pisang, Buah Naga, Banana, dan etc)
5) Fresh Milk Kurang Lemak


CARA CARA

Campur je semua bahan dan letak dalam freezer. Makan sejuk sejuk baru sedap.



Tadaaaaa! Inilah hasilnyaaaaa.




SubhanaAllah, sedapnyaaaa! Selama ni dari ena tak suka makan Quaker Oat, rasa jadi ketagih. Yang mendatangkan rasa tu dari buah buahan yang kita letak dan madu yang kita bubuh. Terima kasih blogger FeeqSays sebab sharekan resepi yang berkhasiat macam ni. 


Duduk rumah ni memang masa untuk ena manjakan diri. Kalau duduk kat hostel, memang tak ada masa. Banyak nak kena buat, dengan study lagi, so makan pun tak terjaga sangat bila duduk hostel. Harapkan pada exercise sahaja. So inilah masa untuk menjaga kesihatan diri.

Oleh itu, ena nak ajak you all para pembaca untuk bersama sama menjaga kesihatan tubuh badan. Jom jom. Apapun, sebelum makan jangan lupa baca doa makan ye. Itu salah satu nak jaga tubuh badan. Itu sahaja perkongsian daripada ena. 


Share

Other Article

BREAKFAST QUAKER OAT | MAKANAN YANG SIHAT
4/ 5
Oleh

5 Comments

Comments
avatar
11.1.15

Wah! Menarik ni. Nanti Azwar nak cuba buatlah. :)

Reply
avatar
12.1.15

mmg sdp ni ina..mudah lak tu..hihi

Reply
avatar
12.1.15

sedapnya..thanks Ena share resepi..misi mencari bahan bahan dulu :)

Reply
avatar
14.1.15

hahaha sado la sangat ^^

Reply
avatar
20.1.15

tak masuk tekak akk akalu makan bende ni semua..hehehe

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)