Thursday, December 25, 2014

DUNIAKU BUKAN HANYA DIFACEBOOK | INA AINAA


DUNIAKU BUKAN HANYA DI FACEBOOK | INA AINAA | Tak tahu nak mulakan kata macam mana, tapi inilah kita lihat apabila apabila orang yang terlalu taksub dengan Facebook sampai menyangkakan bahawa orang lain tiada kehidupan yang lain selain Facebook. Sebagai contoh yang sangat ketara: apabila kita buat status sesuatu yang kadang kala tidak ada kaitan dengan orang di dalam facebook tapi orang lain di dalam Facebook tu pula terasa yang status tu tuju pada dirinya. 

Begitulah berlaku pada diri ena. Ena ni ada dunia ena sendiri dan yang pasti dunia ena bukan sahaja di Facebook. Dan bukan hanya di dalam Facebook sahaja ragam manusia yang ena perhatikan, malah orang disekeliling ena perhatikan seperti ragam di universiti, ragam di tempat makan, ragam sahabat handai yang lain yang tiada kaitan dengan facebook atau blogger. Bukan diri ena je, orang lain pun sebegitu. Kita ada commitment yang lain selain Facebook.

Orang sekarang malu nak bertanya terlebih dahulu tapi tak malu main serbu pergi mencaci orang. Bak kata orang putih, orang sebegini adalah "Asshole" dalam bahasa kasar atau lebih sopan "Butthurt". Iye, mungkin difahamkan bagi mereka yang mudah terasa ni mungkin ada melakukan perkara yang diperkatakan oleh status yang dia terasa sangat tu. But think twice and more, it is that for you? Melainkan dia mention nama, itu lainlah cerita.  


KALAU NAK TERASA ITU HAK KAU, KALAU NAK PANAS HATI ITU MASALAH KAU,
TAPI
MOHON JADI CERDIK SEDIKIT


Sila jadi manusia yang cerdik. Kalau rasa ada something wrong better tanya dahulu. Jadikan ia sebagai amalan, bertanya dahulu, selidik dahulu, baru ambil tindakkan. Kalau tak mahu, sila duduk diam dan abaikan.

Selain itu, kes lambat balas message di Facebook dah diburuk sangka. Saiyang Saiyang sekalian, open minded and think flexible. Dan cuba bersabar. Maybe dia ada commitment yang lain yang kita tak tahu.



Betul kata orang, Facebook ni penuh dengan fitnah dan mendidik manusia menjadi 'DUMB' kalau disalah guna. Kadang kala, ena pun jadi alpa juga bila dah masuk dan mengadap Facebook ni. Ena sampaikan ini bukan untuk pihak ena seorang tapi untuk bagi pihak yang lain juga yang turut terjadi benda yang sama seperti ena. 

Ini blog tentang personal ena dan itu pula facebook mengenai personal ena. Dont assume to much from me because I am human also like you. Kadang kadang ena pun ada perasaan marah, kadang kadang sedih, kadang kadang gembira. It is normal things. Namun ena kalau boleh tak nak involve dalam hal peribadi orang kat Facebook terutama para blogger, biar hanya sekadar baca dan like. Komen seketul dua sahaja yang mana perlu.

Itu sahaja dari ena.




Share

Other Article

DUNIAKU BUKAN HANYA DIFACEBOOK | INA AINAA
4/ 5
Oleh

6 Comments

Comments
avatar
25.12.14

pissss..
jgn amik peduli sgt org sebegitu.
bangga sepatutnya,
dia perangai begitu sbb dia jeles.
jeles dgn kjayaan kita :)

Reply
avatar
25.12.14

edisi sentap ye ena ... ;)

Reply
avatar
29.12.14

Akak setuju dengan komen Shark Kay tu, itulah yang akak nak cakap, akak pun pernah up status yg rasa marah sbb perlu marah dengan cara cerdik maksudnya lebih kepada nasihat...so org yg terasa dan tak de kena mengena tu la buat kita rasa mcm org tu kurang cerdik...takpela ena...mulut dan tgn orang ni susah kita nak tepis...biarkan mereke nak negatif sahaja...betul tu len kali tanya dulu baru komen yg elok2...xdlah orang salah faham kan ena.

Reply
avatar
30.12.14

peduli aje manusia gitu. terasa sentap tu memang kena kat batang idung sendiri laaa tuh..

Reply
avatar
30.12.14

apepun kita kena gunakan social media dengan betul dan berfikiran positive :)

Reply
avatar
30.12.14

Yezza! Benar sekali! Life setiap dari kita ni luas.. Bukan di fb jer semata.. Huhu..
RosmizaAliDotCom™

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)