Sebarang Review / Pengiklanan --> INAAINAA92@GMAIL.COM (Email)

Wednesday, September 17, 2014

TUTORIAL PING ENTRI | APPS EDISI BLOG



TUTORIAL PING ENTRI | APPS EDISI BLOG | Kepada para blogger di luar sana, ada satu berita terbaik untuk you all bagi pengguna Android 4.3 dan ke bawah. Satu application a.k.a app Beta telah tercipta untuk para blogger ping atau share entri masing masing di app tersebut. Nama app tersebut ialah Edisi Blog

Edisi Blog bertujuan untuk memudahkan para blogger untuk kongsikan entri terbaru dan juga memudahkan you all untuk terjah ke blog kawan kawan blogger yang lain. Hanya dengan menggunakan telefon bimbit canggih you all, dah boleh blogwalking entri terbaru kawan kawan yang lain. Selain itu, app Edisi Blog juga turut bertujuan untuk satukan dan gabungkan semua para blogger di Malaysia ini.

Baru baru ini, ena ada share hal ini di Facebook dan ada yang bertanya pada ena bagaimana untuk ping entri di situ. Okay, jangan risau, kali ini ena akan buat tutorial bagaimana untuk ping entri di Edisi Blog.



1) Klik 3 Titik yang menegak yang terletak di sebelah kanan atas sekali.




2) Lepas tu akan keluar seperti dalam gambar rajah dibawah. So, you all klik bahagian 'PING'




3) Di sini, akan keluar tajuk entri terbaru you all. Hanya entri terbaru sahaja yang akan terpapar. So bagi entri yang telah setting back dated, tak akan terkeluar. Kalau macam tu, jangan setting terlebih dahulu. Dah publish dan dah ping di Edisi Blog, baru you all setting tarikh semula.




4) Pilih kategori entri yang ingin di share 




5) Klik 'Ping Entri Ini'. Tadaaaaa! Bila dah berjaya, akan keluar seperti entri ena di bawah ini.



Senangkan?? Bukan nak ping entri sahaja yang senang, nak install Edisi Blog pun mudah dan cepat sebab file tak besar sangat. Oleh itu, ena ingin jemput blogger di luar sana untuk install app ini. Jom sama sama usaha menaikkan traffik blog masing masing.

Namun pastikan telefon android you all 4.3 dan kebawah. Untuk 4.3 dan ke atas, insyaAllah akan diupgradekan tak lama lagi. Untuk pengguna Iphone, masih belum ada untuk app ini. InsyaAllah akan datang mungkin ada, so harap bersabar ye.

Di bawah ini gambar baru lepas update untuk Edisi Blog.





LINK:






Share

Other Article

TUTORIAL PING ENTRI | APPS EDISI BLOG
4/ 5
Oleh

17 Comments

Tulis Comments
avatar
17.9.14

macam menarik je.. mudah dan senang nak blogwalking.. good info

singgah join segmen Malaysiaku

http://kapas-putih.blogspot.com/2014/09/segmen-malaysiaku-by-kapas-putih.html

Reply
avatar
17.9.14

mamamyja dah install. hihik

Reply
avatar
17.9.14

alaaa... ima punya up lagi. xleh nk install ag..huhuh

Reply
avatar
17.9.14

Terbaik la ada app macam nie. Zumal pun memang update dan segalanya guna phone ^_^

Reply
avatar
17.9.14

ok jsp nak daftar hehehhhe~

Reply
avatar
17.9.14

terbaik ena, siap dengan tutorial lagi...thumbs up!!!

Reply
avatar
17.9.14

Ala, untuk Iphone takde lagi.. Huhu.. Terpaksa tengok jelah org lain ping guna apps best cani.. Gugugu~
Rosmiza Ali Official Blog™

Reply
avatar
17.9.14

Blogwalking...

Reply
avatar
17.9.14

Thanks for this tutorial kak Ena. Dah install semalam tapi tak tau nak ping entry macam mana. Nasib baik ada entri ini :)

Reply
avatar
18.9.14

apps ni free ke ?

Reply
avatar
18.9.14

terima kasih yaa utk info ni. sgt memudahkan

Reply
avatar
18.9.14

alooo takde app ni..sedihhh siott

Reply
avatar
19.9.14

yee akak tengok A.Ben post mende ni di grup tapi untuk iphone users tak ada lagi. btw akak dok blogwalking guna apps blogger sajalah. macam ni dok menaip kat ena ni hihi

Reply
avatar
19.9.14

Alaaaa, cepatlah ada dekat iPhone. Huwaaa T.T

Reply
avatar
23.9.14

akak dah dwload dah..tp mslah len plak..huhuu tenet teruk xlepas2 ni akak nk update pe smua huhu..

Reply
avatar
man
11.10.14

thanks for sharing..

Reply