Monday, August 25, 2014

MALASNYA NAK STUDY BALIK | DEGREE CANDIDATE



MALASNYA NAK STUDY BALIK | DEGREE CANDIDATE | Begitu cepat masa berlalu. Tak lama lagi ramai pelajar yang akan mula masuk belajar, degree ke, diploma ke, foundation ke. Termasuklah diri ena ni. Tapi ada juga yang mereka dah mulakan kuliyah atau kelas masing masing. 

Lagi beberapa minggu sahaja ena akan mulakan semester baru sambil membawa azam yang baru. Namun, hanya Allah jelah yang tahu bagaimana perasaan ena sekarang. Bukan malas yang jadi punca sebenarnya, tapi tawar hati. Hurmmm. Bila dah tawar hati ni dengan sesuatu tu, memang betul betul dah tak ada semangat nak belajar.

"Alangkah bestnyaa dapat keluar dari tempat tuuuu. Menyampah dah sebenarnya..."

Kalaulah ena ni tak fikir panjang, memang dah lama nak putus asa untuk teruskan ijazah / degree ena yang lagi berapa tahun nak habis ni. Dek kerana fikirkan masa depan, ena cuba gagahkan diri untuk suka, untuk rajin, untuk minat semula belajar ditempat berkenaan.

Mungkin ada hikmah pada akan datang, sekarang ni mungkin ena tak nampak lagi. Akan datang siapalah yang tahu melainkan Allah SWT. Nak tak nak ena kenalah hadap semua ni dengan tabah dan sabar. Strong ena strong!!!

Doakan ena ye you all...

Bukan senang nak pujuk hati yang sudah menjadi tawar, namun tak salah kita berusaha habis habisan untuk membangkitkan semarak itu semula~


Share

Other Article

MALASNYA NAK STUDY BALIK | DEGREE CANDIDATE
4/ 5
Oleh

36 Comments

Comments
avatar
25.8.14

caiyok caiyok ena! u can do it! irrayyan.com
kak irra nnt nk p melawat klinik ena ^__^

Reply
avatar
25.8.14

alolo xmo malas2 ye ena. hehe

goodluck tauu , belaja rajin rajin wuuuu :)

Reply
avatar
26.8.14

amin...
ena, ena patut bersyukur tau ada peluang !! kaksha teringin... demi Allah !! teringin sangat nak sambung study, kaksha punya SPM bukan tak boleh lepas mana2 U, tapi sebab kesihatan kaksha... kaksha pasrah...

Do ur best cyg... selagi hidup... kumpul lah ilmu :)

Reply
avatar
26.8.14

Uish jgn berhenti rugi nanti. Semoga Allah permudahkan urusan semester baru nanti. InsyaAllah.

Reply
avatar
26.8.14

be strong ena.. i know u can do it. hehe...

Reply
avatar
26.8.14

dah sem berapa ena

Reply
avatar
lia
26.8.14

alang2 tgh amik degree, teruskan jer yer... nnt nyesal x sudah...

Reply
avatar
26.8.14

chaiyookk ena...degree tu pnting utk masa dpn ena..cik nor doakan moga ena brjaya dgn cmerlang...aamiin

Reply
avatar
26.8.14

Kena keep on fighting gak Ena walau cemane pun.. Fikir masa depan.. In Shaa Allah, segala susah payah Ena study lepas ni akan membuahkan hasil yang indah.. =)
Rosmiza Ali Official Blog™

Reply
avatar
26.8.14

Salam Ena sayang, semoga Allah permudahkan segala urusan Ena di masa sekarang dan akan datang. Memang sekarang kita merasa sulitnya, kita cepat jemunya, kita mudah kecewa. Tapi, peluang ini mungkin hanya datang sekali, Ena harus rebut regardless kesulitan yang mungkin akan menganggu konsentrasi Ena.

Tabahkan hati kuatkan semangat k :)

Reply
avatar
26.8.14

Chayok ena.. demi masa depan ..

Reply
avatar
26.8.14

chayok ena..teruskan perjuangan..pk masa depan kita..jgn pk yang lain..

Reply
avatar
26.8.14

jangan putus asa wahai rakan.. teruskanlah ..saya pun masih degree sekarang..

Reply
avatar
26.8.14

Sila cekalkan hati untuk terus sambung pengajian.

Sifat menyampah tolong tepi sikit

Reply
avatar
26.8.14

Pegang gitar tu, pandai main ke???

Reply
avatar
26.8.14

Eloklah teruskan degree tu...tak lama mana jer lagi....

Anak bunda baru lepas diploma DIA...dia tak apply pun sambung degree walaupun keputusannya cemerlang....

Malas lah tu..dia nak kerja dulu..sambil cari modal buat PJJ katanya....

Reply
avatar
26.8.14

samelah kite. bila dah lama cuti memang lemaulah nak naik sem baru. -..-
ganbatte ena! :D

Reply
avatar
26.8.14

Be Strong...ada hikmah disebalik ni semua..
InsyaAllah...

Reply
avatar
26.8.14

study elok2 ye ena.. good luck!

Reply
avatar
26.8.14

Assalamualaikum...ena..memang kadangkala mood nak study tu turun naik..namun bagi eita alam kampus adalah moment2 terindah sekali...hang out ngan kawan..lepak2 cafe sambil pekena teh tarik n nasi lemak seringgit..huhu memang best, apakan daya..duniaku sudah berubah ...namun alhamdullilah semua itu menjadi kenangan terindah... Selamat Kembali ke alam kampus yer ena...gd luck n cubalah pujuk hati tu semula...

Artikel Terbaru : Jom Belajar Buat Cheese Tart

Reply
avatar
26.8.14

ALL THE BEST belajar nanti. :)

Reply
avatar
26.8.14

Itu lah. sabar yer. cuba habiskan degree dlu ek. then, dah habis degree baru lah nak buat apa pun tak kisah. hehe

Reply
avatar
26.8.14

ayuh ena! ena pasti boleh!!; )
best nya ena dpt study kan..sy xdpt rasai semua tu sbb tggungjawab mnjaga datuk dan nenek..apa pun ena,eyfa doakan agar ena di permudahkan dalam waktu2 study ini sehingga tamat,inn sha Allah,.Amin..

Reply
avatar
26.8.14

good luck kak ena..mintak doa supaya kuatkan hati =)

Reply
avatar
27.8.14

huhu... lagi seminggu je lepas tu masuk kelas dah... chaiyok2! doakan kita gak! ^________^

Reply
avatar
27.8.14

habiskan belajar..jangan putus asa

Reply
avatar
JMR
27.8.14

insyaAllah u can do it! take it easy

Reply
avatar
27.8.14

Good luck ena.
Tak sabar nak future degree bulan 10 ni, hehe. So buat masa sekarang relax - kan otak sebelum kembali 'berjuang', hahahaa....

Reply
avatar
27.8.14

caiyok2 Ainaa.. ilmu tu untuk masa depan Ainaa gak.. usaha tangga kejayaan tauu.,. buang semua kemalasan tu.. yea Ainaaa...

Reply
avatar
27.8.14

HAHAHHA sabar ehh ena,,,,,,,,,, sikit je lagiii..... pastu dah boleh kerja.. dah boleh kawen.. ehhh? wakakkak eh silap! wkwkwkwkkwkwkw kah!

Reply
avatar
27.8.14

good luck ena...hehe..jom jengok blog sya.....

Reply
avatar
27.8.14

nak kena rotan ke... ?

Reply
avatar
28.8.14

Satu cabaran untuk kekalkan momentum belajar.

Reply
avatar
28.8.14

Assalamualaikum dik, sabarlah. kalau boleh sambung ye. bagus study ni.. akak tak berkesempatan nak sambung study lepas spm. hehe akak doakan ena berjaya, in shaa Allah ~~~

Reply
avatar
28.8.14

Inshaa allah ena... Jgn putus asa... Semangat....

Reply
avatar
16.9.14

have faith !
mmg , bila dah tawar aty mmg rsa x smngat even nk buat apa pun , sama la ngn sy ..
xpe , Allah know the best ^.^

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)