MAKANAN KUDAP KUDAP | PAI TEE

by - Thursday, August 28, 2014



MAKANAN KUDAP KUDAP | PAI TEE |  Siapa pernah makan pai tee???? Sila angkat kaki!!! Ehhhh. Gurau sahaja. Ena banyak kali juga la makan pai tee ni dan kalau dah selalu makan tuu maknanya pai tee adalah salah satu makanan kegemaran ena. Well, mana mana makanan yang sesuai dengan tekak ena, ena akan jadikan ia sebagai makanan kegemaran. Rasanya banyak jugalah makanan kegemaran ena ni, tak tersenarai. Fiiuhhh!

Pai Tee merupakan sejenis kuih dari resipi baba dan nyonya di Melaka. Ena minat Pai Tee ni sebab ada banyak sayur. Suka sangat makanan yang berasaskan sayur ni. Lepas tu ada kulit crunchy kat luar, perghhhhhhhh very very loike laaaa!



Berapa hari yang lepas, kawan kepada abah ena bagi seplastik kulit Pai Tee. Oh my oh my!!! Kkkyyyyyaaaa! Memang ena suka gila gila gila laa! Mak ena pun suka makan pai tee. Apalagi, mak terus beli bahan bahan nak sumbat dalam pai tee ni. Letak bahan yang simple simple je dulu seperti ubi sengkuang, lobak merah, timun dan tauge.


Recycle kuah kacang sate beli beberapa hari yang lepas.

Lobak merah, sengkuang, tauge. Timun dah habis. Hiris jangan tak hiris.

Kulit Pai Tee yang rangup dan sedap.


So bila dah ada kulit pai tee belambak ni, ena jadikan pai tee sebagai kudap kudap. Sambil tengok TV ena layan pai tee, sambil blogwalking ena layan pai tee dua tiga ketul. Tak payah nak beli kat kedai lagi. Buat sendiri kat rumah senang. Puas pun puas sebab boleh makan sebanyak mana yang kita nak.

Nyummmeeehhh! Selamat menjamu selera ye sebab sekarang pun tengah makan pai tee dengan kuang kacang. Lepas ni nak bubuh daging cincang / ayam cincang yang sudah direbus. Aaauuummmm!



You May Also Like

35 Comments

  1. erm, saya pun suka makan pai tee ni.. tp lama dah x makan... tak tau nak cari kat mana...

    ReplyDelete
  2. jgn lupe tengok sini tau... I got surprise for u.... jeng jeng jeng
    KLIK

    ReplyDelete
  3. Sedaappp saya suka makan kat crs

    ReplyDelete
  4. cik nur dah angkat kaki nie...
    nak sikit boleh pai tee tue...cik nur sngt2 suka makan nie...kalau pergi the chicken rice shop sepinggan pai tee cik nur makan sorang..hihihi...

    ReplyDelete
  5. buat sendiri ke kulit dia?

    ReplyDelete
  6. first time dngar nama makanan ni. nmpak sedap. hehe. teringin nak try

    ReplyDelete
  7. makan sambil sulam teh o panas perghhhhh...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum ena, waduh terliur akak tengok ni. sila post sikit pai tee ke rumah akak. hihiiii ~~~

    ReplyDelete
  9. Kak eyza pun suka makan pai Tee ni Ena.. selalunya kak eyza makan kat The Chicken Rice Shop je..memang sedap.. tetiba teringin plak bila tgk gambar Aina ni..hihihi..

    ReplyDelete
  10. boleh try ni...nmpk mcm sedap...biasa makan kat chicken rice shop kalau tak silap...

    ReplyDelete
  11. kaksha sampai harini teringin tapi tak makan lagi......... ish ish... aparaaaaa.... jakun betul !
    untunglaaaa ena ada kulit paitee tu... (buat muka tak puas hati) whahahahaha

    ReplyDelete
  12. Amboi dik.tak ajak cik akak sekali ke..hoho...
    Terliur akak eh....nyummmm....

    Bukan cempedak je akak tak boleh cium bau...
    Asal menyengat je bau....mesti akak tumbang..hihi..
    Alahan bau sikit akak nie dik.....bau durian memang akak pening gak..tapi akak makan durian tau..hihi...sikit je..ambil aura je..haha

    ReplyDelete
  13. rasa dia macam popia ke? huhu macam sedap. xpernah makan. :D

    ReplyDelete
  14. Kulit tu memang dah ready made masak ke?

    ReplyDelete
  15. kalau isinya sengkuang..memang sedap.

    ReplyDelete
  16. sedap ni..prnah makan 3 kali..heheh

    ReplyDelete
  17. Alamak sedapnya... mana nak dpt Kulit Pai Tee tu nak buat juga hehehehe....

    ReplyDelete
  18. Sedap pulak dengar Ena kata nak bubuh daging cincang/ ayam cincang tu.. Sebab akak tak berapa gemar makan pai tee ada sayur.. haha! Bukan x makan sayur.. Tapi akak tak suka taugeh.. Hehe..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  19. Memang layan dengan cicah sos cili.

    ReplyDelete
  20. macam sedap...xpernah makan lagi la kuih nie..

    ReplyDelete
  21. uihhhhhh..pos sini sikit..hehehe

    ReplyDelete
  22. Woho.... sengkuang tu yg best...mesti sedap ni... :)

    ReplyDelete
  23. Makanan feveret kalau makan kat Chicken Rice Shop..

    ReplyDelete
  24. wahhhh suka juga.. terus tekak ngidam nakk! hehe

    ReplyDelete
  25. wahhhh suka juga.. terus tekak ngidam nakk! hehe

    ReplyDelete
  26. ada sengkuang..sedapnye..

    ReplyDelete
  27. Seriously bende ni memang sedap, tapi baru tau nama dia Pai Tee :D

    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. wah nampak sedapnye... kalu pergi chiken rice shop mesti order ni.. nak buat pon cm xyakin je

    ReplyDelete
  29. erk tak pernah makan pun..buat sendiri ke

    ReplyDelete
  30. Oh baru tahu namanya Pai Tee. Biasanya Nurul makan di Chicken Rice Shop. Pakai makan je tak tahu nama :)

    ReplyDelete
  31. Anonymous2.9.14

    makan kat ciken rice shop aje.. x penah nmpak terjual kat tempat lain

    ReplyDelete