SILA BUANG WORD VERIFICATION

by - Thursday, June 05, 2014


SILA BUANG WORD VERIFICATION | Word verification ni selalu ada di ruang komen ketika nak komen sesuatu entri di blog orang lain. Fungsi word verification ni adalah untuk memastikan kita ni bukan robot atau alien dan kelebihannya adalah untuk elakkan SPAM.

Tapi bagi pandangan ena, word verification ni agak menyusahkan dan melecehkan bagi para pengomen untuk komen sesuatu entri. Bila ena buat research kat Google mengenai Word Verification ni, ramai yang beri negatif responds terhadap word verification ni.

Mengikut pengalaman ena, kadang kadang word verification tu agak sukar untuk dibaca. Bila dah penat taip panjang lebar, tak valid pula sebab masuk huruf yang salah. Nampak macam 'W' tapi sebenarnya double 'V'. Selain itu, kadang kadang word tu tak muncul. Kita dah seronok komen panjang lebar, idea nak mengomen tu mencurah curah ke ladang gandum. Dan bila dah siap, sekali tak boleh nak submit sebab word tu tak ada.

Banyak lagilah masalah bila guna Word Verification ni. Oleh sebab itu, ena sarankan kepada blogger yang masih tak OFF word verification ni silalah buang ye. Cara caranya ena sharekan di bawah ni.


CARA CARA NAK BUANG WORD VERIFICATION

Dashboard > Settings > Post and Comments > Show Word Verification > Choose 'NO'



Jangan lupa SAVE ye. ^_^. Ena memang dah lama off menatang tu sebab ramai orang complain. You all bila lag?? ~



You May Also Like

29 Comments

  1. betol3 .. agak menyusahkann lah.. hehee ~ :( .. blog leen pun rasanya dah lama buangg.. sangatt menyusahkan .. =_=

    ReplyDelete
  2. Anonymous5.6.14

    Haha , betul betul betul

    ReplyDelete
  3. betul tu. banyak betul blog yang pakai word verification ni. nak komen kat entri pun rasa malas sebab ade word verification ni.

    ReplyDelete
  4. A'ah la ena,emamh leceh sikit kalau ada yang letak word verification ni. Biasa yg akak jumpa blogger2 baru.

    ReplyDelete
  5. Betul tu...thats y susah nak tinggalkan jejak...

    ReplyDelete
  6. As salam Aina...

    betul tu ramai lagi yang tak tahu cara nak buang ni... mungkin mereka newbie... kalau mereka terbaca ni... mungkin mereka boleh belajar cara nak buangnya...

    Macam bunda baru2 dulu lah... ramai yang tegur dan yang marah2 pun ada... sedey.. kita tak tahu dan tak sengaja masa tu.. huhu..

    ReplyDelete
  7. setuju, hehe. sebab kalau ada 'benda' ni memang malas rasanya nak comment dekat sesuatu blog.

    ReplyDelete
  8. kalau saya masuk blog n bila nk komen keluar bnda ni . saya akan terus klik keluar ahhaha

    ReplyDelete
  9. kalau dapat abjad mmg susah nak tengok....kalu nombor ok lg...tp selalu nye bila nampak word verification terus tak jd nak publish komen....

    ReplyDelete
  10. memang tak suka bila ade benda tu..tapi kita nak la trsangat komen kat blog die..redha jela ade benda tu..hhehe

    ReplyDelete
  11. Harap sangat word verification ni di 'haramkan' jumpa waktu nak comment . Sbb rasa annoyed sangat ==' Setuju 101% dgn Kak Aina ^^

    ReplyDelete
  12. Memang tension kalau nak komen pun kena verify

    ReplyDelete
  13. setuju! kalau takut spam., nanti remove je kemudian

    ReplyDelete
  14. tak suke bila nak komen, keluar tu. ishh, semakkan

    ReplyDelete
  15. kite pun rase rimas bile kene letak verification ni.... haha... salam ukhwah :) kite blogwalking...

    ReplyDelete
  16. kann..susah kalau ade word verification ni..kdg2 kalau sian..syira buat jee..

    ReplyDelete
  17. memang sangat menyusahkan. lagi-lagi kalau internet slow kan. haissshh..

    ReplyDelete
  18. memang sangat menyusahkan. lagi-lagi kalau internet slow kan. haissshh..

    ReplyDelete
  19. he2.. teman kalau buat blgo baru pun dah siap2 turn Off menda alah ni..

    ReplyDelete
  20. Setuju sgt3..penat kot kalau asyik salah eja je..

    ReplyDelete
  21. sha ada juga buat tuto ttg buang benda ni, stress juga bila komen tiba2 kena mnghadap bnda ni..trus out..hihih

    ReplyDelete
  22. saya pun tak suka , suka kalau owner guna setting aproved by admin, dan lagi suka kalau terus aproved hahhaa

    ReplyDelete
  23. Setuju sngt, nak2 yg bg no kecik & xclear... sakit mata Cikna tau....!

    ReplyDelete
  24. Betulll. Malas je dah nak comment kalau camni. Hilang terus mood T.T Duhh

    ReplyDelete
  25. serius memng myusahkan..
    sbab kadang bila salah tkan word tu..
    boleh hilang apa kita komen..tambahan kalau line lembab :P

    ReplyDelete
  26. ya.. banyak y saya skip komen. Nak2 time internet slow.. jenuh gak la nak kena refresh.

    ReplyDelete
  27. tak suka kalau ade word verification..sebaiknya tak perlu letak tapi kekadang demi kengkawan, ku gagahkan jua komen :)

    ReplyDelete
  28. betul..mende ni mmg menyusahkan

    ReplyDelete
  29. hehe bnda ni melambat kn je...kan ena..

    ReplyDelete