Thursday, June 05, 2014

SILA BUANG WORD VERIFICATION


SILA BUANG WORD VERIFICATION | Word verification ni selalu ada di ruang komen ketika nak komen sesuatu entri di blog orang lain. Fungsi word verification ni adalah untuk memastikan kita ni bukan robot atau alien dan kelebihannya adalah untuk elakkan SPAM.

Tapi bagi pandangan ena, word verification ni agak menyusahkan dan melecehkan bagi para pengomen untuk komen sesuatu entri. Bila ena buat research kat Google mengenai Word Verification ni, ramai yang beri negatif responds terhadap word verification ni.

Mengikut pengalaman ena, kadang kadang word verification tu agak sukar untuk dibaca. Bila dah penat taip panjang lebar, tak valid pula sebab masuk huruf yang salah. Nampak macam 'W' tapi sebenarnya double 'V'. Selain itu, kadang kadang word tu tak muncul. Kita dah seronok komen panjang lebar, idea nak mengomen tu mencurah curah ke ladang gandum. Dan bila dah siap, sekali tak boleh nak submit sebab word tu tak ada.

Banyak lagilah masalah bila guna Word Verification ni. Oleh sebab itu, ena sarankan kepada blogger yang masih tak OFF word verification ni silalah buang ye. Cara caranya ena sharekan di bawah ni.


CARA CARA NAK BUANG WORD VERIFICATION

Dashboard > Settings > Post and Comments > Show Word Verification > Choose 'NO'



Jangan lupa SAVE ye. ^_^. Ena memang dah lama off menatang tu sebab ramai orang complain. You all bila lag?? ~



Share

Other Article

SILA BUANG WORD VERIFICATION
4/ 5
Oleh

34 Comments

Comments
avatar
5.6.14

betol3 .. agak menyusahkann lah.. hehee ~ :( .. blog leen pun rasanya dah lama buangg.. sangatt menyusahkan .. =_=

Reply
avatar
5.6.14

Haha , betul betul betul

Reply
avatar
5.6.14

betul tu. banyak betul blog yang pakai word verification ni. nak komen kat entri pun rasa malas sebab ade word verification ni.

Reply
avatar
5.6.14

bende ni la yang membuatkan fifi terase malas nak komen kadang2 :D

Reply
avatar
5.6.14

A'ah la ena,emamh leceh sikit kalau ada yang letak word verification ni. Biasa yg akak jumpa blogger2 baru.

Reply
avatar
5.6.14

Betul tu...thats y susah nak tinggalkan jejak...

Reply
avatar
5.6.14

As salam Aina...

betul tu ramai lagi yang tak tahu cara nak buang ni... mungkin mereka newbie... kalau mereka terbaca ni... mungkin mereka boleh belajar cara nak buangnya...

Macam bunda baru2 dulu lah... ramai yang tegur dan yang marah2 pun ada... sedey.. kita tak tahu dan tak sengaja masa tu.. huhu..

Reply
avatar
5.6.14

blog I tak der benda nie.. meh la komen selalu. :P

Reply
avatar
5.6.14

setuju, hehe. sebab kalau ada 'benda' ni memang malas rasanya nak comment dekat sesuatu blog.

Reply
avatar
6.6.14

kalau saya masuk blog n bila nk komen keluar bnda ni . saya akan terus klik keluar ahhaha

Reply
avatar
6.6.14

kalau dapat abjad mmg susah nak tengok....kalu nombor ok lg...tp selalu nye bila nampak word verification terus tak jd nak publish komen....

Reply
avatar
6.6.14

memang tak suka bila ade benda tu..tapi kita nak la trsangat komen kat blog die..redha jela ade benda tu..hhehe

Reply
avatar
6.6.14

xnak buang sebab nk elak spam.. :P

singgah: http://blogoutofmind.blogspot.com

Reply
avatar
6.6.14

Harap sangat word verification ni di 'haramkan' jumpa waktu nak comment . Sbb rasa annoyed sangat ==' Setuju 101% dgn Kak Aina ^^

Reply
avatar
6.6.14

Memang tension kalau nak komen pun kena verify

Reply
avatar
6.6.14

setuju! kalau takut spam., nanti remove je kemudian

Reply
avatar
6.6.14

tak suke bila nak komen, keluar tu. ishh, semakkan

Reply
avatar
6.6.14

kite pun rase rimas bile kene letak verification ni.... haha... salam ukhwah :) kite blogwalking...

Reply
avatar
6.6.14

Dulu bila ada blog guna verification words ni, selalunya pangkah terus sebab sy malas nak baca verification ni kdg2 susah tengok huruf tu...

*sy bukan robot hehe..

Reply
avatar
6.6.14

kann..susah kalau ade word verification ni..kdg2 kalau sian..syira buat jee..

Reply
avatar
6.6.14

memang sangat menyusahkan. lagi-lagi kalau internet slow kan. haissshh..

Reply
avatar
6.6.14

memang sangat menyusahkan. lagi-lagi kalau internet slow kan. haissshh..

Reply
avatar
6.6.14

he2.. teman kalau buat blgo baru pun dah siap2 turn Off menda alah ni..

Reply
avatar
8.6.14

Setuju sgt3..penat kot kalau asyik salah eja je..

Reply
avatar
9.6.14

sha ada juga buat tuto ttg buang benda ni, stress juga bila komen tiba2 kena mnghadap bnda ni..trus out..hihih

Reply
avatar
9.6.14

saya pun tak suka , suka kalau owner guna setting aproved by admin, dan lagi suka kalau terus aproved hahhaa

Reply
avatar
9.6.14

ok, sudah offkan...

Reply
avatar
10.6.14

Setuju sngt, nak2 yg bg no kecik & xclear... sakit mata Cikna tau....!

Reply
avatar
10.6.14

Betulll. Malas je dah nak comment kalau camni. Hilang terus mood T.T Duhh

Reply
avatar
10.6.14

serius memng myusahkan..
sbab kadang bila salah tkan word tu..
boleh hilang apa kita komen..tambahan kalau line lembab :P

Reply
avatar
11.6.14

ya.. banyak y saya skip komen. Nak2 time internet slow.. jenuh gak la nak kena refresh.

Reply
avatar
11.6.14

tak suka kalau ade word verification..sebaiknya tak perlu letak tapi kekadang demi kengkawan, ku gagahkan jua komen :)

Reply
avatar
12.6.14

betul..mende ni mmg menyusahkan

Reply
avatar
27.6.14

hehe bnda ni melambat kn je...kan ena..

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)