SEHINA HINA BABI ADA LAGI YANG LEBIH HINA

by - Friday, June 06, 2014


SEHINA HINA BABI ADA LAGI YANG LEBIH HINA | Babi atau panggilan sopannya, Khinzir atau Kerbau Pendek adalah sejenis binatang yang umat Islam dilarang untuk memegang, makan, memakai dan segala yang ada berkaitan dengan binatang ini. Babi juga tergolong dalam Najis Mughallazzah iaitu najis berat. 

Babi juga sering kali disebut oleh manusia sebagai medium untuk menghina, mencarut dan mencaci. Malah sekarang ni lagi bertambah panas isu babi ni sejak kes chocolate Cadbury ada DNA binatang ini tapi sekarang Cadbury telah di sah kan halal untuk dimakan.

Namun, hari ni ena bukan nak share mengenai Chocolate Cadbury ke apa. Tapi ena nak share sesuatu yang ena terbaca di twitter. Sentap juga bila membacanya namun memang betul bahawa sehina hina babi ni, ada yang lebih hina dari babi. 

Jom kita baca




Allah jadikan kita sebaik baik kejadian, tetapi manusia itu sendiri yang jadikan diri mereka sehina hina makhluk~



You May Also Like

23 Comments

  1. tinggal solat itu lebih hina dari babi yang tak solat. Terima kasih atas muhasabah dan peringatan buat diri ini :).

    ReplyDelete
  2. tersentap sekejap. betul juga tu kan. asyik salahkan babi. padahal babi juga ciptaan-NYA juga

    ReplyDelete
  3. kesiann babi dipersalahkan...hahaha...

    ReplyDelete
  4. Emm betul tuh, babi is just binatang je. :)

    ReplyDelete
  5. Serius terharu rasanya. Babi tu tak bersalah pun. Dia makhluk Allah jugak.

    ReplyDelete
  6. Tula, babi pun makhluk Allah kan. Hmm muhasabah diri siapa kita di sisi Allah

    ReplyDelete
  7. hemm.. betul2 tersentap juagk baca ni Ainaa... yup, betul jugak, babi tu makhluk ciptaan Allah jugak kan.. mcm haiwan2 lain gak.. takde salah apa2.. cuma bersebab je nape kita diharamkan makan atau pegang babi tu.. aish.. Khinzir...

    ReplyDelete
  8. satu pedoman yang bagos...
    i like!!!

    ReplyDelete
  9. Terima kasih ena di atas perkongsian ini:-)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih ena di atas perkongsian ini:-)

    ReplyDelete
  11. Sangat sentap baca kisah babi ni..tq for sharing ena..

    ReplyDelete
  12. kesian babi kena caci :(

    ReplyDelete
  13. dulu nak sebut babi pon geli sebab dimomokkan dgn keharamannya.., tp dah tua2 ni tau lah nak bezakan mana yg babi dan yg membabi buta !

    ReplyDelete
  14. Sangat membuka mata entry ni dik ainaa...betul2 terasa ni...haiwan pun berzikir tanpa henti...kita yg punya akal fikiran lg cerdik pun x buat tak tau lah

    ReplyDelete
  15. oh orang kita, ramai juga yang setaraf denganya

    ReplyDelete
  16. apepun ena... saya dah tak beli lagi product cadbury ... sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  17. yups. betul tu. peringatan kan.

    ReplyDelete
  18. jangan hanya focus kepada b*** saje kan..banyak benda haram yang lain perlu di amek kira..

    ReplyDelete
  19. muhasabah diri dan istiqamah .. ## sentapp jugakk.. tapi itulah kbenaran nya..

    ReplyDelete
  20. Anonymous20.6.14

    kan.. kita kecoh sangat soal babi dalam coklat..
    diri kita sendiri tak pernah nak renung =(

    ReplyDelete