Sebarang Review / Pengiklanan --> INAAINAA92@GMAIL.COM (Email)

Tuesday, April 29, 2014

TAMAN BOTANI PUTRAJAYA




TAMAN BOTANI PUTRAJAYA | Pada bulan yang lepas, ena ada menceritakan kisah ena pergi berbasikal di Taman Botani Shah Alam. Kali ini, ena nak membawa you all ke satu tempat rekreasi dan juga tempat para pengkaji alam flora fauna, iaitu Taman Botani Putrajaya. Mungkin sudah ramai antara you all pernah pergi, malah mungkin ada yang jadikan taman ini sebagai tempat you all meluangkan masa setiap petang/pagi, namun ena ni baru pertama kali jejak kaki kat sini.

Taman ini direka khas untuk rakyat Malaysia untuk mengenali dengan lebih mendalam mengenai tumbuh tumbuhan yang terdapat di alam sekitar kita. Bukan sekadar itu sahaja, para pengkaji juga boleh datang untuk membuat kajian mengenai taxonomy tumbuh tumbuhan.




Taman Botani Putrajaya ini terletak di utara Precinct 1. Di bawah ni ena sediakan alamat lengkap:-

Taman Botani Putrajaya,
Precinct 1,
62000 Putrajaya




Alhamdulillah, ena berpeluang untuk beriadah di sini sambil ditemani oleh kakak kakak Tya Salmid. Terima kasih sebab sudi bawa ena ke Taman Botani Putrajaya ni. Dekat sini, kita juga boleh sewa basikal dan berbasikal di dalam Taman Botani ini. Cuma dekat sini tak ada sangat bukit bukau macam di Taman Botani Shah Alam.

Kami hanya menyewa basikal selama sejam. Memang tak cukup satu jam sebenarnya, tetapi memandangkan banyak tempat tengah renovation, so memang cukup cukup je masa kami untuk melawat semua tempat.




Ena sarankan supaya datang pada waktu pagi. Sejuk je waktu pagi, udara pun nyaman dengan embun embun pokok di sini membuat suasana bertambah menarik. Waktu petang pun boleh juga kalau nak datang, tapi waktu pagi much better bagi diri ena.

Ena memang jenis suka pergi ke tempat sebegini, ada pokok pokok, banyak kehidupan semula jadi. So, kepada mereka yang memiliki cita rasa seperti ena, boleh la datang ke sini. Bawa family ke, bawa orang yang kita sayang ke. Sambil tu, kita boleh ketahui nama nama pokok yang terdapat kat sini. 

Apapun, sebarang maklumat dengan lebih lanjut, you all boleh la hubungan pihak mereka melalui:-



Tel: 03 88877770

Fax: 03 88875037



Share

Other Article

TAMAN BOTANI PUTRAJAYA
4/ 5
Oleh

21 Comments

Tulis Comments
avatar
29.4.14

Wah..citarasa kita sama lah..suka tempat2 mcm ni..walaupun kte dok dekat ngan putrajaya..tapi tak penah pon pg taman botani die..memang teringin sgt nak pg..selalu pg taman wetland kat putrajaya tu je..

Reply
avatar
30.4.14

umur kakak tya salmid tu berapa?

kot2 la kena panggil kakak jugak kang...

haha...

berbasikal memang menyihatkan...

Reply
avatar
30.4.14

wooo. seronok la akak. Kita pergi dulu masa sekolah. da bertahun jugak lah tak pergi. Paling best dapat merasa masuk rumah 4 musim. Kebetulan musin salji. Huhuu batak sikit :') Kalau blogger berkumpul kat sini buat game ke rekriasi pun okay jugak kan kak ?

Reply
avatar
30.4.14

Dah lama nak pergi sini tapi tak sampai-sampai pun

Reply
avatar
30.4.14

mai dh penah g tp cycling lum g

Reply
avatar
30.4.14

lm x men basikal

Reply
avatar
30.4.14

Lama xcycling , meh lagi next time bagitau la ye!

Reply
avatar
30.4.14

sis selalu pergi putrajaya tapi x pernah singgah tmn botani . baru tau ada basikal utk disewa . blh lah lepas gian main basikal nanti .

Reply
avatar
30.4.14

Selalu lepak tempat nie... dekat ngn kampus.. :)

Reply
avatar
30.4.14

bestnya..bila la dpt pergi lagi..hari tu pergi basikal dah habis..jadinya jog jela..

Reply
avatar
30.4.14

Ade masa nanti nad pergi

Reply
avatar
30.4.14

wah tingginya ena, sha tkut nak naik basikal tgi2 maklum la sha ni pendek ja..hihih

done nuff

Reply
avatar
30.4.14

Fuh ,walaupun dekat..Pernah pergi sekali je.Tapi tu pun masa sekolah rendah ><

Tapi,memang best kan kak ena!hehe
NEW ENTRY ! PBAKL 2014 

Reply
avatar
30.4.14

Fuh ,walaupun dekat..Pernah pergi sekali je.Tapi tu pun masa sekolah rendah ><

Tapi,memang best kan kak ena!hehe
NEW ENTRY ! PBAKL 2014 

Reply
avatar
1.5.14

oraite macam nice lepak2 kat sini

Reply
avatar
1.5.14

lama tak datang kesini ^_^ tempatnya mmg cantik

Reply
avatar
2.5.14

dulu dkna jalan kaki keliling taman botani ni..gigih tau.. balik rumah sakit kaki hahahaa

Reply
avatar
9.5.14

Saya pernah ke putrajaya.masa tu memang plan nak g....tp tak sempat tu yg tak tau bila nk g lg.tgk tempat mcm menarik sgt.harap saya pun dapat rasa suasana segar mcm ena....

Reply
avatar
12.5.14

Pernah letak kat sini sekali je kot ...picknik sarapan pagi dengan famili dan adik beradik....bila tengok cenggini tempat sesuai la untuk outdoor photoshoot....

Reply
avatar
1.6.14

hari tu cari kat putrajaya macam tak jumpa jalannya. nampak sign board tapi x jmpa pintu masuk. haha

Reply