TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM

by - Thursday, March 06, 2014


Tercapai juga hasrat ku untuk menjejak kaki di Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA) ni atau lebih di kenali sebagai Bukit Cerakah. Selama ni, ena tahu melalui kat FB or blog orang lain je. Tambahan pula, ena memang teringin sangat nak berbasikal di area bukit bukau ni. Yela, nak rasa macam mana penangan berbasikal naik turun bukit, best ke tak best ke. Apa lagi, alang alang dah ada kat Shah Alam ni, jom kita EXERCISE!


Info mengenai TBNSA ini:-


        Lokasi:             Taman Botani Negara Shah Alam 40000 Shah Alam, Seksyen 8
     
       Waktu Operasi:  8.30am ~ 5pm (Selasa - Ahad) 
                                 *Isnin ditutup kecuali cuti sekolah / kelepasan awam*

       Kemudahan:      Bus, basikal, tempat letak kereta, kedai makan dan toilet

       Contact:            tbnsa@moa.gov.my (Email)




TBNSA ini sesuai untuk kita melakukan aktiviti riadah bersama sama dengan orang yang kita sayang. Cuaca yang segar dengan alam flora dan fauna yang ada di sini serta banyak juga tempat yang boleh dilawat seperti Taman Iklim Sederhana 4 Musim, Taman Kaktus, dan pelbagai lagi tempat yang menarik. Tapi ena tak sempat nak pergi semua tempat sebab penat yang amat sangat. Huuuu.


Di bawah ni, ena nak share gambar pengalaman ena di TBNSA bersama dengan kawan kawan yang lain.



Sekepala untuk dewasa RM3

Tempat sewa basikal yang jenis high power. Harga pun power. So ena ambil
basikal yang kurang power. Hohoho

Jom kita start our journey.

We are rempiters! Hahahaha Rempit dengan basikal. 

Okay, baru tahu penangan bawa basikal naik bukit bukau. T_T

Penat yang teramat sangat tapi ni baru sikit. With kak Farhana Zaizira

Our team. Yang lelaki jalan kaki, yang perempuan bawa basikal. Hewhewhew

Gagahkan diri untuk teruskan perjalanan. 

With pony yang sangat jinak. Sampai badan ena pun dia nak jilat. Eeeerrrr

With Kak Dya Nabeha and Kak Farhana Zaizira. Di Taman Haiwan


Burung yang sangat garang. Tapi peduli apa eden. Eden lagi garang tau. Hahahaha

Kakak blogger yang techik molek, Meeya Techik 

Hehehe, kakak kakak ena yang techik dan comel. Aaauummmm

Ena seorang je yang 22 tahun, yang lain semua dah 25 tahun. Huuuuuuu.



Teringin nak pergi?? Apa lagi, jomlah terjah ke Taman Botani Negara Shah Alam ni. Memang berpuas hati dan sangat best. Penat tu jangan dicakaplah kalau jalan kaki atau berbasikal tapi sangat enjoy.  Kalau tak nak penat, you all boleh naik bus yang telah disediakan. 



          

You May Also Like

17 Comments

  1. Assalamualaikum ena, akak pernah mai sini.. tapi buat aktiviti lain la. akak buat skytrex. hehe best sangat, tgu lepas bersalin ni nak repeat. hiewhiew. syok kan beriadah ~~~

    ReplyDelete
  2. untunglah berbotani pulak budak nih
    ahahaha...
    akak ni nk berbasikal pun xreti
    nnt kang bkn mengayuh basikal
    akak dok pegang jer
    hhaha sedeyh tau

    ReplyDelete
  3. Alala jelesnya . tak pernah sampai sana lagi . huhu . lama tak kayuh basikal .

    ReplyDelete
  4. ni banyak posing dari mengayuh...hihi

    ReplyDelete
  5. Salam, hai ^__^


    Patutlah kena naik basikal ke dalam taman botani..ada berbukit rupanya..pasni nak gi jika ada rezeki..aminnn

    ohya, tinggi ya kamu..
    lain2 tgok macam adik2 skolah je..huhu

    ReplyDelete
  6. Seriously jeles tgok ena ni..
    Ena paling muda, tapi ena yg paling tinggi..:)

    ReplyDelete
  7. bestnyee.. tapi.. nape tak ajok temannn... grrrrr

    ReplyDelete
  8. try la sky trex.. best wooo

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. tak pernah mai lagi sini lagi.. best gak nengok pemandangan dia yea..

    cantiknya blog dia.. sape edit.. asyik edit blog je ainaa ni.. cantik2 lak 2..

    ReplyDelete
  11. Dulu pernah plan ngan opismate nak pegi sini.. Plan punya plan punya plan, last2 haram tak pegi2.. Erm.. T_T

    ReplyDelete
  12. xpernah pi lagi. tunggu la kalau aku study kat keyel. hehe

    ReplyDelete
  13. jalan-jalan dengan tunag tak pakai basikal pun..haha

    ReplyDelete
  14. tgk ena cmtu..mcm budak sekolah mngah jer heheee ^_^

    ReplyDelete
  15. tiket tu mcm setem zara tgk.. hehehehe

    ReplyDelete
  16. syoknya sesekali wat aktiviti riadah cenggini... relax2 naik beskal.. hihi...

    Tinggi bebenor ena ni kan...

    ReplyDelete