Thursday, March 06, 2014

TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Tercapai juga hasrat ku untuk menjejak kaki di Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA) ni atau lebih di kenali sebagai Bukit Cerakah. Selama ni, ena tahu melalui kat FB or blog orang lain je. Tambahan pula, ena memang teringin sangat nak berbasikal di area bukit bukau ni. Yela, nak rasa macam mana penangan berbasikal naik turun bukit, best ke tak best ke. Apa lagi, alang alang dah ada kat Shah Alam ni, jom kita EXERCISE!


Info mengenai TBNSA ini:-


        Lokasi:             Taman Botani Negara Shah Alam 40000 Shah Alam, Seksyen 8
     
       Waktu Operasi:  8.30am ~ 5pm (Selasa - Ahad) 
                                 *Isnin ditutup kecuali cuti sekolah / kelepasan awam*

       Kemudahan:      Bus, basikal, tempat letak kereta, kedai makan dan toilet

       Contact:            tbnsa@moa.gov.my (Email)




TBNSA ini sesuai untuk kita melakukan aktiviti riadah bersama sama dengan orang yang kita sayang. Cuaca yang segar dengan alam flora dan fauna yang ada di sini serta banyak juga tempat yang boleh dilawat seperti Taman Iklim Sederhana 4 Musim, Taman Kaktus, dan pelbagai lagi tempat yang menarik. Tapi ena tak sempat nak pergi semua tempat sebab penat yang amat sangat. Huuuu.


Di bawah ni, ena nak share gambar pengalaman ena di TBNSA bersama dengan kawan kawan yang lain.



Sekepala untuk dewasa RM3

Tempat sewa basikal yang jenis high power. Harga pun power. So ena ambil
basikal yang kurang power. Hohoho

Jom kita start our journey.

We are rempiters! Hahahaha Rempit dengan basikal. 

Okay, baru tahu penangan bawa basikal naik bukit bukau. T_T

Penat yang teramat sangat tapi ni baru sikit. With kak Farhana Zaizira

Our team. Yang lelaki jalan kaki, yang perempuan bawa basikal. Hewhewhew

Gagahkan diri untuk teruskan perjalanan. 

With pony yang sangat jinak. Sampai badan ena pun dia nak jilat. Eeeerrrr

With Kak Dya Nabeha and Kak Farhana Zaizira. Di Taman Haiwan


Burung yang sangat garang. Tapi peduli apa eden. Eden lagi garang tau. Hahahaha

Kakak blogger yang techik molek, Meeya Techik 

Hehehe, kakak kakak ena yang techik dan comel. Aaauummmm

Ena seorang je yang 22 tahun, yang lain semua dah 25 tahun. Huuuuuuu.



Teringin nak pergi?? Apa lagi, jomlah terjah ke Taman Botani Negara Shah Alam ni. Memang berpuas hati dan sangat best. Penat tu jangan dicakaplah kalau jalan kaki atau berbasikal tapi sangat enjoy.  Kalau tak nak penat, you all boleh naik bus yang telah disediakan. 



          

Share

Other Article

TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM
4/ 5
Oleh

17 Comments

Comments
avatar
6.3.14

Assalamualaikum ena, akak pernah mai sini.. tapi buat aktiviti lain la. akak buat skytrex. hehe best sangat, tgu lepas bersalin ni nak repeat. hiewhiew. syok kan beriadah ~~~

Reply
avatar
6.3.14

untunglah berbotani pulak budak nih
ahahaha...
akak ni nk berbasikal pun xreti
nnt kang bkn mengayuh basikal
akak dok pegang jer
hhaha sedeyh tau

Reply
avatar
6.3.14

Alala jelesnya . tak pernah sampai sana lagi . huhu . lama tak kayuh basikal .

Reply
avatar
6.3.14

ni banyak posing dari mengayuh...hihi

Reply
avatar
6.3.14

Salam, hai ^__^


Patutlah kena naik basikal ke dalam taman botani..ada berbukit rupanya..pasni nak gi jika ada rezeki..aminnn

ohya, tinggi ya kamu..
lain2 tgok macam adik2 skolah je..huhu

Reply
avatar
6.3.14

Seriously jeles tgok ena ni..
Ena paling muda, tapi ena yg paling tinggi..:)

Reply
avatar
7.3.14

bestnyee.. tapi.. nape tak ajok temannn... grrrrr

Reply
avatar
7.3.14

try la sky trex.. best wooo

Reply
avatar
8.3.14 This comment has been removed by the author.
avatar
11.3.14

tak pernah mai lagi sini lagi.. best gak nengok pemandangan dia yea..

cantiknya blog dia.. sape edit.. asyik edit blog je ainaa ni.. cantik2 lak 2..

Reply
avatar
12.3.14

Dulu pernah plan ngan opismate nak pegi sini.. Plan punya plan punya plan, last2 haram tak pegi2.. Erm.. T_T

Reply
avatar
14.3.14

xpernah pi lagi. tunggu la kalau aku study kat keyel. hehe

Reply
avatar
15.3.14

jalan-jalan dengan tunag tak pakai basikal pun..haha

Reply
avatar
19.3.14

tgk ena cmtu..mcm budak sekolah mngah jer heheee ^_^

Reply
avatar
20.3.14

tiket tu mcm setem zara tgk.. hehehehe

Reply
avatar
21.3.14

syoknya sesekali wat aktiviti riadah cenggini... relax2 naik beskal.. hihi...

Tinggi bebenor ena ni kan...

Reply

The owner of this blog reserves the right to edit or delete any comments submitted to this blog without notice due to:

1) Comments deemed to be spam or questionable spam

2) Comments including profanity

3) Comments containing language or concepts that could be deemed offensive

4) Comments that attack a person individually (including agency)